AKP'nin İzinden Giden Bahçeli'de AYM'yi Eleştirdi: Yeni Baştan Yapılandırılmalı

TAKİP ET

MHP lideri Bahçeli, İçişleri Bakanı Soylu'nun hedef tahtasına oturttuğu AYM'ye "demokrasi dışı yapıyı korumak için ihdas edildiğini" ifade ederek sert sözlerle yüklendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Başkan Zühtü Arslan'a adeta meydan okuyarak hedef tahtasına oturttuğu Anayasa Mahkemesi, bu kez Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hedefindeydi.

Bahçeli, Yeni Yasama Yılının açılışı kapsamında Başkanlık Sistemi’ne uygun ve uyumlu siyasi ve hukuki düzenlemelerin yapılmasına ilişkin değerlendirmelerini esas alan bir yazılı açıklama yayımladı. 16 Nisan'da gerçekleşen ve şaibelerle anılan referandumda kabul edilen Başkanlık Sistemi'nin Parlamenter Sistemin "kamburlarından, bağlarından, engellerinden" ayıklanması ve arındırılması gerektiğini kaydeden Bahçeli, bu iki sistemle yönetilen ülkelerin yargı mercilerini karşılaştırarak şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle Başkanlık Sistemiyle yönetilen ülkelerde yargının en üst organı olarak “Yüce Mahkeme” veya “Yüksek Mahkeme”ler yer almaktadır.

Buna karşılık Parlamenter Sistemle yönetilen ülkelerde ise Anayasa Mahkemeleri bulunmaktadır.

Hâlbuki ülkemizde tarihi nitelikli bir yönetim reformu yapılmış, egemenliğin yegane sahibi aziz Türk milleti 16 Nisan 2017’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tercih etmiş, Parlamenter Sistem dönemi kapanmıştır.

Parlamenter Sistem’in oluşturduğu kurumların yeniden yapılanması ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne fonksiyonel açıdan müzahir noktaya taşınması artık kaçınılmaz bir zarurettir.

Demokrasinin ilkeleriyle ve aziz milletimizin iradesiyle temellenen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni darbelerin ardından tesis ve tezahür eden kurumların küflü prangalarından kurtarmak asıl olmalıdır.

Bunlardan birisi de ilk defa 1961 Anayasa’sı ile hukukumuza giren, esas itibariyle 1960 darbesinin oluşturmak istediği demokrasi dışı yapıyı korumak için ihdas edilen Anayasa Mahkemesi’dir.

Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır."

Divan-ı Ali Kurulmasını Teklif Etti

"Ahlaki ve siyasi bir uzlaşmayla, 1960 darbesinin bütün izlerinin ortadan kaldırıldığı, zulüm olan yargılamaların tüm sonuçlarının yok sayıldığı bir dönemde, Anayasa Mahkemesi de tüm unsurlarıyla yeniden masaya yatırılmalıdır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ruhu ve esaslarıyla birlikte, yüksek demokratik standartlar bunu gerektirmektedir.

Türkiye’nin demokratikleşme sürecini hızlandıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle çelişmeyecek demokratik, etkin, adil, tartışmaların odağı olmaktan çıkarılmış bir “Yüce Mahkeme”, deyim yerindeyse bir “Divan-ı Ali” kurulması Türkiye’nin gücüne güç katacaktır."

mhp devlet bahçeli anayasa mahkemesi demokrasi dışı yapı 1960 darbesi süleyman soylu içişleri bakanlığı