AKP'nin Kalesi Yıkılıyor! Konya'da Şaşırtan Anket Sonucu

TAKİP ET

Yaklaşık 1,5 milyon seçmenin oy kullandığı ve AKP için oy deposu niteliğinde olan Konya'da gerçekleştirilen kapsamlı anket, iktidar partisini kaygılandıracak bir şekilde sonuçlandı.

Eski kurmaylarının ayrılarak iki yeni parti kurmasıyla ciddi üye ve oy kaybı yaşayan AKP, ilk seçimde "kalesi" olarak nitelendirilen Konya'da ağır bir darbe yiyebilir.

Mozz Araştırma'nın Ağustos ayında Konya'nın Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerine bağlı toplam 24 mahallede, 2 bin 640 vatandaş ile yüz yüze görüşerek yaptığı anket, iktidar partisinin oylarının hızla eridiğine işaret ediyor.

Araştırmada AKP'nin şehirde birinci sıradaki yerini korusa da yüzde 36.6'ya kadar gerilediği görülüyor.

Konya'da iktidar partisinden en fazla oy çalan parti olan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun öncülüğünde kurulan Gelecek Partisi ise  yüzde 21.7 ile ikinci parti olarak ölçülüyor.

Mozz Araştırma'nın çalışmasında İYİ Parti, yüzde 15.2; CHP, yüzde 10.7; MHP, yüzde 8.3; HDP, yüzde 2.4 olarak ölçülürken yine AKP'den koparak kurulan DEVA Partisi'nin beklentilerin uzağında kalarak sadece yüzde 2.2 oy oranına ulaşabildiği görülüyor.

Son Seçimlerde Tablo Nasıldı

1 milyon 400 bini aşkın seçmenin oy kullandığı Konya'da 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminde tablo şöyleydi:

(AKP) Tayyip Erdoğan - yüzde 74.2,
(CHP) Muharrem İnce - yüzde 13.7,
(İYİ Parti) Meral Akşener - yüzde 8.2

Genel seçimlerde ise oyların yüzde 74.9'unu Cumhur İttifakı, yüzde 21'ini Millet İttifakı'nın aldığı şehirde partilerin oranları şöyle olmuştu:

AKP - yüzde 59.4
MHP - yüzde 15.5

CHP - yüzde 9.7
İYİ Parti - yüzde 9

HDP - yüzde 3.7
Diğer - yüzde 2.7

Yaklaşık 1 yıl sonra 31 Mart tarihinde gerçekleşen Yerel Seçimlerde de AKP'ye desteğini esirgemeyen Konyalıların tercihleri şöyleydi:

AKP - yüzde 70.5
İYİ Parti - yüzde 20.2
Saadet Partisi - yüzde 4.1
HDP - yüzde 2.1

konya anket akp gelecek partisi iyi parti chp akp'nin kalesi ahmet davutoğlu deva partisi 24 haziran 31 mart