AKP'nin Ticari Dehası Akkuyu'da da Kendini Gösterdi

TAKİP ET

15 yıl boyunca elektrik alım garantisi verilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden dünyada genelinde uygulanan kilovatsaat fiyatından 3 kat daha pahalıya elektrik alınacağı ortaya çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın'ın Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin soru önergesine verdiği cevapta, 15 yıl elektrik alımı garantisi verilen bir projeye dünya fiyatının üç misli olan 12,35 cent üzerinden ücret ödenmesine "düşük bir tutar" dedi.

2040 yılına kadar dünyada elektriğe ödenen ücretten katbekat yüksek bir ücret ödenecek olmasına ve bu meblağın da Bakan tarafından "düşük bir tutar" olarak açıklanmasına tepki gösterek CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, "Dünya genelinde yenilenebilir enerjiyle birlikte enerji fiyatlarında düşüş eğilimi ortaya çıkarken Dönmez'in açıklamasının hiçbir dayanağı yok. Bu açıklama finans bilimiyle açıklanamaz. Santral üzerinden 15 yıl boyunca kilovatsaat başına 12.35-15.83 cent arasında değişen alım garantisi verilmiştir. Bugün piyasa fiyatı kilovatsaat başına 4 cent tutarındadır. Bu durum, ticari anlamda elektriğin daha pahalıya mal olması anlamına gelmemekte midir?” dedi.

Akın'ın Akkuyu'daki NGS projesinin "ne kadar yerli ve milli olduğu" yönündeki sorusuna ise yuvarlak bir cevap veren Bakan Dönmez, “Akkuyu NGS'de hem inşaat hem de işletme döneminde çalışacak personelin çok büyük bir oranı Türk vatandaşıdır. Projedeki yerli katkı oranının en üst seviyede gerçekleşmesi hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı. Bunun yanında Akkuyu NGS Projesi'nin başlatılmasını sağlayan uluslararası anlaşmaya göre projedeki Türk çalışanların tüm personel sayısına oranı yaklaşık yüzde 12. Bakan Dönmez'in "en üst seviyede yerli katkı" sözleriyle neyi kastettiği tam olarak bilinmiyor.

AKP'nin Ticari Dehası Akkuyu'da da Kendini Gösterdi 15 yıl boyunca elektrik alım garantisi verilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden dünyada genelinde uygulanan kilovatsaat fiyatından 3 kat daha pahalı