Akşener İYİ Parti'nin ARTAGAN Projesini Tanıtıyor

TAKİP ET

Meral Akşener, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Akşener, Türkiye'yi hak ettiği zenginliğe kavuşturmasını sağlayacağını belirttiği ARTAGAN projesinden de söz etti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ekonomide ve ticari ilişkilerde dijital dönüşümü hedef alan ARTAGAN projesini tanıttı. Akşener'in ''Çağın gereklerine uygun bir ekosistem. İlk etapta kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırarak, Türkiye ekonomisine her yıl yüzlerce milyar liralık kaynak yaratacak'' diyerek tanıttığı ARTAGAN'ın hiçbir gücün müdahale edemeyeceği bir proje olacağı belirtildi.

Akşener'in ARTAGAN projesinin tanıtımına yönelik açıklamaları şu şekilde:

''Cesur adımlarla, Türkiye’yi gelişmiş ülkeler seviyesine nasıl taşıyacağımızı açıklıyoruz. Siyasi tarihimizde Türkiye adına en büyük kaynağı yaratacak projeyi, Artagan’ı açıklıyoruz.

Artagan, Öz Türkçe’de, 'bolluk ve bereket' anlamına geliyor ve adı gibi, memleketimizi, bolluk ve berekete kavuşturma yolunda çok önemli bir kilometre taşını oluşturuyor.

Şimdi kendimize soralım. Türkiye, bu kadar zenginliğe sahip bir ülkeyken nasıl oluyor da milletimiz bu kadar düşük standartlarda bir hayat sürüyor?  Türkiye Avrupa’nın en büyük ülkesiyken, nasıl oluyor da yoksullukla, krizlerle boğuşmak zorunda kalıyor? Türkiye binlerce yıllık devlet geçmişine sahipken, nasıl oluyor da, devlet mekanizmasını bu kadar verimsiz işletiyor? İşte Artagan’ı, tam olarak da bu sorulara cevap olarak Türkiye’nin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla hazırladık.''

Türkiye'nin Potansiyeli Çok Büyük

''Türkiye’nin çok büyük bir potansiyeli var. Güçlü, mutlu ve zengin bir Türkiye için ihtiyacımız olan her şeye sahibiz. Asıl sorunumuz köprü yapmayı, bina dikmeyi vizyon zanneden bu beceriksiz iktidardır.  Asıl sorunumuz, geleceği kurgulamak yerine, geçmişte debelenen bu çapsız zihniyettir. Asıl sorunumuz, hızla gelişen dünyaya ayak uyduramayan bu vasat siyasettir. 

Bugün yıkıcı inovasyon olarak adlandırılan  ve toplumların yaşam biçimiyle birlikte ticaretin de kurallarını değiştiren bir değişim sürecinden geçiyoruz.  Bu öyle güçlü ve hızlı bir değişim ki  pek çok dünya devini ticaret sahnesinden sildi.  Ülkelerin milli gelirlerinden daha büyük ciroları olan  teknoloji şirketlerinin doğmasını sağladı. 

Günümüzde para trafiği insan eliyle insan gözüyle kontrol edilemeyecek kadar büyüdü.  Teknolojideki gelişmeleri yakalayamayan mali denetim organlarımız  her gün gerçekleşen milyonlarca parasal işlemi hakkıyla denetleyemiyor. Bunun sonucunda ise ekonomik değerlerimizi koruyamıyor ve kayıplar yaşıyoruz. İşte bu kaybın büyüklüğünü ve nedenlerini kavrayabilirsek  Türkiye’yi bekleyen zenginliğin resmini de net olarak çizebiliriz. 

Para Bolluğuna Sahip Olacağız

Türkiye'nin şimdiye dek yaşayamadığı kadar bolluk içinde olacağını söyleyen Akşener, mevduat açığı sebebiyle yurt dışından borç bulmak zorunda kalan Türkiye'nin büyümenin fitilini ateşleyecek kurumlara dönüşmesini sağlayacaklarını belirtti.

''Artagan’ın sağlayacağı kazançlar emsalsiz bir bereketin kapılarını aralıyor'' diyerek projenin getirilerini anlatan Akşener, ''Kredi faizleri yakın tarihimizin en düşük seviyelerine gerileyecek. Üretim artacak, tüketim geniş kitlelere yayılacak.  Kaynak yetersizliği sebebiyle gerçekleştiremediğimiz tüm atılımlar için  ihtiyacımız olan finansmana sahip olacağız.

Artagan, devletimizin bütçesine 300 milyar liranın üzerinde bir kaynak sağlarken finansal sistemimize de 500 milyar liranın üzerinde ek mevduat sağlayacak. Türkiye’nin 2021 yılı bütçesinin 1.1 trilyon lira gelir hedeflediğini düşündüğümüzde bu rakamların ne kadar büyük bir zenginlik anlamına geldiğini daha iyi kavrayabiliriz. Artagan, değeri 2 trilyon lirayı aşan bir büyük sorunu çözüyor'' şeklinde konuştu.

Türkiye Kayıt Dışı Ekonomiye Sahip

Akşener, Türkiye ekonomisinin büyük bir kısmının kayıt dışı olduğunu ifade ederek, ''OECD’nin verilerine göre Türkiye Ekonomisi’nin yüzde 28,72’si kayıt dışı. Yani Türkiye, en yüksek kayıt dışı ekonomiye sahip ülke durumunda. Bu ne demek? Türkiye, adeta bir kayıt dışı cenneti demek. Vergilendirilmeyen, sisteme dahil edilemeyen, çok büyük bir kazanç doğrudan bazı ceplere giriyor demek. Rantçılara, yolsuzluk yapanlara, her imkan sağlanırken kayıt altındakiler eziliyor demek.

Kayıt dışılık yüksek olduğu için ülkemizde gelir vergileri yüksek. Sigorta primleri yüksek. Mali sistemimiz o kadar bozuk ki, 
dünyanın en yüksek vergilerini uygulamamıza rağmen vergi geliri üretemiyoruz'' ifadelerini kullandı.

ARTAGAN Nedir?

ARTAGAN projesi sayesinde Türkiye'nin hak ettiği zenginliğe ulaşacağını açıklayan Akşener projeyi tanıttı. Türkiye'de yolsuzlığu ve haksızlığı yok edeceğini söyleyen Akşener, bu hedefleri doğrultusunda gerçekleştirdikleri projeyi şu sözlerle açıkladı:

''Türkiye’nin zenginleşme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayalı yeni bir ekosistemdir. Adil ve kayıpsız bir ekosistemdir.
Artagan, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 21. yüzyıldaki adıdır.  Artagan, tüm mali kayıt ve denetimin yapay zeka aracılığıyla yapılmasını sağlayan, özerk bir mali denetim ağıdır. Artagan, içinde binlerce yazılım ve vergi uzmanının bulunduğu korunaklı bir kampüste yer alır. Kampüsün altındaysa ülkemizdeki tüm para trafiğini derleyen bir sunucu tarlası bulunur. Finansal kurumlar ve Artagan arasında kurulacak veri paylaşım ağıyla kredi kartı işlemleri, para transferleri, döviz alım satım işlemleri, menkul yatırım hareketleri, yurt dışı para transferleri, çek-senet gibi, vadeli alacak/vereceklerin verileri Artagan’a ulaşır ve kapalı devre bir blok zinciri ile kayıt altına alınır.

Artagan bu verilerle 83 milyon vatandaşımızın ve milyonlarca işletmenin anlık olarak mali tablolarını oluşturur.  Mali tablonun oluşması o kişi ya da işletmenin ekonomik durumunun çok net bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.''

 

 

 

 

meral akşener grup toplantı artagan nedir ne