Akşener: Ortak ve Tek Adayla Gidilmeli

TAKİP ET

24 Haziran'da Cumhurbaşkanı adaylarından biri olarak seçime giren Akşener, gelecek seçimlere çatı aday ile gidilmesi gerektiğini düşündüğünü açıkladı.

Erken seçim atmosferinin giderek kalıcı hale geldiği ve olası tarihlerin konuşulduğu siyaset arenasında muhalefetin nasıl bir strateji takip edeceği merak konusu olmaya devam ederken İYİ Parti lideri Meral Akşener'den dikkat çeken bir çıkış geldi.

Halk TV'de gazeteciler Suat Toktaş, İsmail Saymaz, Özlem Gürses ve Emin Çapa'nın sorularını yanıtlayan Akşener, son seçimlerde tercih edilmeyen 'çatı aday' formulünün bir kez daha masaya yatırılmasını sağlayacak tespitlerini paylaştı.

24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen ve AKP adayı Tayyip Erdoğan'ın ilk turda kazandığı seçimlerden ders aldıklarını belirten Akşener, "24 Haziran'dan çıkardığımız bir tecrübe var. Erdoğan'la olduğumuz kadar birbirimizle de rakabet ettik. Bu nedenle ortak ve tek adayla gidilmenin faydalı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İhsanoğlu, İnce ve Akşener'in Toplamından Daha Fazla Oy Almıştı

Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmeye başlamasına vesile olan yasal düzenlemenin ardından gidilen 2014 ve 2018 seçimlerinde muhalefet Erdoğan'a karşı iki farklı strateji izlemişti.

2014 Seçimlerinde CHP ve o dönem iktidar ile ittifak halinde olmayan MHP bir işbirliğine giderek çatı aday çıkartmıştı. Ekmeleddin İhsanoğlu ismi üzerindeki uzlaşma, seçimlerde yüzde 38.4 oy alınmasıyla neticelenmişti.

2018 Seçimlerinde ise Millet İttifakı'nın paydaşlarından CHP, Muharrem İnce'yi; İYİ Parti, Meral Akşener'i; Saadet Partisi, Temel Karamollaoğlu'nu Cumhurbaşkanlığına aday göstermeyi tercih etmişti. İddialı bir seçim kampanyasıyla 24 Haziran'a giden iki muhalif adaydan İnce, yüzde 30,6; Akşener ise yüzde 7,2 oy oranına ulaşabilmişti.

İhsanoğlu gibi bugün dahi eleştiri konusu olan bir figürün aldığı oy oranının çatı aday formulünden vazgeçildiği 24 Haziran'da iki iddialı aday tarafından toplanamamış olması, muhalefeti gelecek seçimlerde yeniden çatı adaya dönülüp dönülmemesi ikilemine sürüklemişti.

meral akşener iyi parti çatı aday ortak aday tek aday seçim erken seçim chp ekmeleddin ihsanoğlu