Akşener ve Babacan Arasında Parlamenter Sistem Görüşmesi

TAKİP ET

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bir araya geldi.

DEVA Partisi Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen görüşme sonrasında iki liderin yaptığı ortak basın açıklamasında ev sahibi Genel Başkan Ali Babacan, "Türkiye ile ilgili pek çok sorunu ele aldık. Ülkemizin derin kriz ortamından çıkışı için neler yapmak gerektiğini değerlendirdik. Bu kriz ortamında çıkış için neler yapılması gerektiğiyle ilgili de hızlı bir değerlendirme yaptık. Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili 6 siyasi parti çalışmalarını hazırladılar. Biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu bu dar boğazdan çıkışın en önemli araçlarından birisinin sistem değişikliği olduğunu düşünüyoruz. Parlamenter sistemle ilgili de genel anlamda görüş alışverişinde bulunduk. Gördük ki çalışmalar birbirinden uzak çalışmalar değil ve aklın yolu bir. 'Nasıl bir Türkiye hayal ediyoruz, nasıl bir Türkiye görmek istiyoruz' diye baktığımızda gerçekten özlediğimiz tablo birbirinden farklı değil. Arkadaşlarımız 2 haftada bir toplanarak '4-5-6 ayrı sistemi en azından ilkeler bazından tek bir sistem haline getirebilecek miyiz' diye bunun arayışında olacaklar" dedi.

Parlamenter Sisteme Geçişe İlişkin İstişare

Parlamenter sisteme geçişe ilişkin istişarede bulunduklarını belirten Akşener ise şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'ye dair pek çok konuda istişarede bulunduk. Bir de parlamenter sisteme dair dün kendilerinin açıkladığı daha önce de bizim açıkladığımız; biz 'iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş' diyoruz. Diğer siyasi partiler güçlendirilmiş parlamenter sistem diyorlar. Hepimizin kendi renklerini içine kattığımız ama sonuçta bir ilkeler bütünü ortaya çıktı şekilleniyor.

Bir de seçime doğru gidiliyor, bu seçimde parlamenter sisteme geçiş ya da bu ucube sistemde kalış üzerine rekabet ortamı oluşacak. Bizler açısından son derece faydalı bir görüşme oldu. Bu görüşmeleri sıklaştırma kararı aldık. Türkiye 20 yıldır hadi neyse son 10 yıldır istişare etmeyi unuttu. İstişare çok önemli bir konu. İnsanların istişare ettiği zaman Türkiye’nin sorunlarına ve geleceğine dair pek çok konuda ortak fikirlere sahip olduğu, en önemlisi farklı fikirlerin birbirini güçlendirdiği istişare metoduyla mümkün oluyor. Farklılıkların azaldığı müştereklerin çoğaldığı bir file doğru gidiliyor. İstişare çok faydalı. Bir tek kişinin ben istedim oldu dediği Türkiye’de istişarenin önemi her şeyden fazla öne çıktı.

Devletini yöneten insanların yargıya ekonomiye oraya buraya talimat vermesini istemiyor. Esnaf siftah yapmak istiyor. Velhasıl yap-işlet-devret modelinden vazgeçilmesini istiyor. Kayırmanın, israfın son bulmasını istiyor. Tüm bu kanaatlerin gerçekleşeceği tarih de seçim. O seçimde de muhtemelen ya bu ucube sistemin yani partili cumhurbaşkanlığı sisteminin devamı üzerinden bir propaganda faaliyeti ya da bizlerin içinde yer aldığı kanaat itibariyle güçlendirilmiş parlamenter sistemine geçişin üzerinde durulduğu, demokrasinin hukukun üstünlüğünün ve adaletin yeniden sağlandığı; kutuplaşmanın bittiği huzurun sağlandığı demokrasinin tam ve kâmil işlediği, ekonomi de bu çerçeve içinde düzeldiği yeni bir döneme geçiş anlamını taşıyacak. Bu istişareleri devam ettireceğiz.

Kendilerine bize gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum."

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı

Soru cevap kısmında ise Akşener, "Cumhur İttifakı bileşenlerinin 24 saat merak ettikleri konu Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı. Bunu niye bu kadar çok merak ediyorlar. Bizim söylemediğimiz her bir konuyu bu arkadaşlarımız bize dikte ettirmeye çalışıyor. Türkiye’de ekonomi baş aşağı hukukun üstünlüğü gitti guguk oldu. Adalet ortadan kalktı. Böyle bir ortamda buralara kafa yormak varken 24 saat Cumhur İttifakı’nın bileşenleri Millet İttifakı’nın adayını merak edip çeşitli sıfatlar ekliyorsa bu işte bir durum var demektir. Psikolojik olarak Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiğini biliyor. Dolayısıyla kendilerine tavsiyem hemen bir seçim kararı ilan etsinler 13. Cumhurbaşkanı olarak seçilecek kişinin kim olduğunu öğrenirler. Orada bir sorunumuz yok kendilerine bu fikir cimnastiğinde başarılar diliyorum" diye konuştu.

Akşener, Kılıçdaroğlu'nun "Akşener'in başbakanlık görevini üstlenmesi bizim açımızdan son derece değerli olur. Ama bunlar ittifak içinde tartışılmış konular değil" şeklindeki açıklamasını ise "Ben cumhurbaşkanı adayı değilim dedim. Cumhurbaşkanı adayı değilseniz gazeteci olarak siz 'Bana nereye yürüyorsunuz peki' dersiniz, nitekim o soruldu ben de 'başbakanlığa adayım' dedim. Bunun anlamı nedir partinizi birinci parti haline getirip hep beraber partili arkadaşlarımızla böyle bir sonuç alırsınız o zaman da başbakanlık sizin olur. Cumhurbaşkanlığı adaylığı şahsi bir karar. Benim İYİ partide yönetici arkadaşlarım bu duygumu bilişiyorlardı ama ben sayın Kılıçdaroğlu ile veya başka bir liderle bunu oturup konuşmadım. Ama şu biliniyordu ben bu ülkenin önünü tıkayacak bir tutumum olmayacak demiştim. Dolayısıyla ben durduğum yerde duruyorum. Ama sayın Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmesine de teşekkür ediyorum. Kendimi ilgilendiren bir karar o kişisel kararımı da milletimize duyurdum" ifadeleriyle yorumladı.

İsmail Kahraman'ın Açıklaması

Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın anayasanın ilk 4 maddesinin yeni anayasada olmaması gerektiğine yönelik açıklamasını değerlendiren Akşener, "Valla Kahraman'ın açıklamaları yeni midir eski midir ben bilmiyorum. Kahraman'ın hep çok egzantrik çıkışları olmuştur, yaşına bağlarım. Kendisinin hem de bir iftar sofrasında hem de rahmetli ağabeyimin arkadaşlarının yüzüne Millet İttifakı'nın içinde şahsıma Meral Kılıçdaroğlu dediğini biliyoruz. Kahraman'ın bu sözünü protesto için bir yazı yazdığımda ise kendini savunmak için bana FETÖ’cü demişti hep böyle oluyor sonuç itibariyle gördük ki ailesinin yarısı FETÖ’den kaçak. Bu yaşlı arkadaşın evinde oturup torunlarıyla ilgilenmesinde büyük fayda var. Kendini hatırlatmak için bu tür egzantrik çıkışlarda bulunmaktan uzak durmasında fayda var" ifadelerini kullandı.

Akşener ve Babacan Arasında Parlamenter Sistem Görüşmesi