Akşener'den 'Doğu Türkistan'daki Uygulamaların Soykırım Olarak Tanınması' Talebi

TAKİP ET

İYİ Parti lideri, Hollanda ve Kanada'nın ardından Türk Meclisi'nin de işgalci Çin'in Doğu Türkistan'daki uygulamalarını soykırım olarak tanıması için ilgili teklifi Meclis Başkanına sunacaklarını açıkladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bütün dünyanın büyük bir hassasiyetle takip ettiği ancak Türkiye'nin üç maymunu oynadığı Doğu Türkistan'daki mezalim için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.

İşgalci Çin'in toplama kampları başta olmak üzere insanlık dışı çeşitli yöntemlerle tarihi Türk topraklarını Türksüzleştirme politikalarına karşı birçok parlementonun harekete geçmesi ve bu uygulamaları soykırım olarak tanıma ihtimalini tartışmaya başlamasına destek veren Akşener, Türk parlamentosunun da bu adımı atması için talepte bulundu.

TBMM'deki grup sahibi 5 partiden birinin lideri olan Akşener, partisinin grup başkanvekillerine Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüşmeleri talimatını verdi. Bu vesileyle işgalci Çin'in uygulamalarının soykırım olarak tanınması teklifinin iletileceğini kaydeden Akşener'in ilgili açıklamaları şöyle:

"Hollanda ve Kanada parlamentoları, Uygur Türklerine Çin tarafından yapılan mezalimi soykırım olarak tanımıştır. Grup Başkanvekili arkadaşlarımdan talebimdir, Meclis Başkanı'ndan randevu alacaksınız, TBMM'den Uygur Türkleri'nin uğradığı mezalimin soykırım olarak tanınması gerektiğine dair talepte bulunacaksınız. Uygur Türklerini ağaların nasıl gördüğünü hep birlikte göreceğiz. Ondan sonra da Anadolu'yu köy köy gezmeyen namerttir. Bu arkadaşlar soykırım olarak tanıyabiliyorlar mı? Göreceğim."

23 Şubat'ta Kanada Federal Meclisi'nin 'soykırım olarak tanıma' yönünde aldığı karar bir öncü teşkil etmişti, bunu 2 gün sonra Hollanda Parlamentosu takip etti. Halihazırda İngiltere, Fransa, Belçika ve Avustralya'da da parlamentolar benzer bir adım atma ihtimalini değerlendiriyor.

meral akşener iyi parti tbmm soykırım doğu türkistan grup başkanvekilleri cumhur ittifakı millet ittifakı parlamento kanada hollanda