Aksoy Araştırma Anketi: Halkın Yüzde 85'i Ekonominin Gidişatı 'Berbat' Diyor

TAKİP ET

Aksoy Araştırma'nın Türkiye Monitörü araştırmasının sonuçlarına göre halkın ezici çoğunluğu ekonomiye dair olumsuz görüşlere sahip.

Aksoy Araştırma'nın 11 Mart'ta bin 67 kişiyle gerçekleştirdiği Türkiye Monitörü 2022 10. hafta araştırmasının sonuçlarına göre Türk halkının yüzde 73,4'ü Türkiye'nin gidişatının kötü olduğunu düşünüyor. Buna karşın vatandaşların yalnızca yüzde 9,5'i ülke ekonomisinin iyiye gittiğini düşünüyor. 

Geçtiğimiz ay yapılan Türkiye Monitörü araştırmasında gidişatın kötü olduğunu belirtenler yüzde 67,8 iken bu oran bu ay yüzde 73,4'e çıktı. Halkın yüzde 70,2'si, Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu düşünüyor. Halkın yüzde 10'una göre ise Türkiye'nin en önemli problemi adalet. 

Halkın Yüzde 84,8'i Ekonominin Gidişatı 'Berbat' Diyor

Bunun yanı sıra vatandaşların yüzde 84,8'i ekonominin gidişatı için "berbat, kötü", yüzde 11,3'ü "aynı", yüzde 3,9'u ise "mükemmel, iyi" dedi. Daha önce gerçekleştirilen Türkiye Monitörü araştırmasına göre Ocak 2021'de vatandaşların yarısından fazlası ekonomiyi "berbat, kötü" olarak niteliyordu. Bu oranın giderek arttığı görülüyor.

Aksoy Araştırma'nın görüştüğü kişilerin yüzde 60,6'sı ekonominin bir yıl sonra şu ankinden daha kötü olacağını, yüzde 16,4'ü aynı kalacağını, yüzde 23'ü ise iyi olacağını düşünüyor.

Halkın Yüzde 34'ü Fiyatlardan Marketleri Sorumlu Tutuyor

Ayrıca, araştırmada halka fiyat artışlarının nedenine ilişkin düşünceleri de  soruldu. Buna göre vatandaşların yüzde 39,1'i fiyat artışlarının hükümetin yönetememesinden kaynaklandığını, yüzde 34,2'si ise marketlerden kaynaklandığını, yüzde 13,8'i üretici maliyetlerinden kaynaklandığını, yüzde 12,9'u ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklandığını düşünüyor.

aksoy araştırma anket halkın yüzde 85 ekonomi berbat gidişat