Aksoy Araştırma 'Türkiye Monitörü' Anketi: Erdoğan, Üç İsim Karşısında Kaybediyor

TAKİP ET

Aksoy Araştırma tarafından 'Türkiye Monitörü 2021 17. hafta Araştırması' yayımlandı. Yapılan anketlerde, Erdoğan'ın üç isim karşısında kaybettiği görüldü.

Aksoy Araştırma tarafından haftalık olarak yayımlanan 'Türkiye Monitörü' araştırmasının bu haftaki sonuçları yayımlandı.

Mobil panel üzerinden yüzde 95 güven aralığında ve yüzde 3 hata payıyla gerçekleştirilen ankette, 1067 görüşme yapıldı. Türkiye temsili cinsiyet, NUTS1 bölge dağılımı, yaş, sosyoekonomik statü ve 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimi kotası gözetilen araştırmada, dikkat çeken sonuçlar yer aldı.

Millet İttifakı Yüzde 38,7

Araştırmada, "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusuna katılımcıların yüzde 16,7'si 'kararsız olduğunu' belirtti.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 42,9 olarak gerçekleşirken, Millet İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 38,7 olarak yer aldı. 

Herhangi bir ittifakta yer almayan partilerden HDP yüzde 10,1 oranına sahip olurken, DEVA Partisi yüzde 2,4 ve Gelecek Partisi yüzde 1,9 oranında görüldü.

İttifaktaki partiler tek tek incelendiğinde ise AKP yüzde 32,7 ile ilk sırada, CHP ise yüzde 26,1 ile ikinci sırada yer aldı. Öte yandan, iktidar ortağı MHP yüzde 10,2 oy oranına sahip oldu. İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 12,6 olarak gerçekleşti.

Yavaş, İmamoğlu ve Akşener, Erdoğan Karşısında Galip Geldi

Araştırmada, katılımcılara olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılabilecek tercihler ikili kombinasyonlar halinde yöneltildi.

Buna göre, Erdoğan'a karşı en yüksek oy oranına ulaşan siyasetçi yüzde 47,9 ile ABB Başkanı Mansur Yavaş oldu.

Araştırmada, Erdoğan'a karşı en yüksek oyu alan ikinci isim ise yüzde 45,5 ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olurken, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Erdoğan karşısındaki oranı yüzde 37,5 oldu.

CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan karşısında seçime girmesi durumunda ise katılımcıların yüzde 32,5'i Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtirken, yüzde 37,2 oranıyla Erdoğan galip geldi.

Millet İttifakı Daha Çok Oy Alır

Araştırmada, ‘Sizce olası bir milletvekili seçiminde hangi ittifak daha çok oy alacaktır?’ sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 53,8'i 'Millet İttifakı' cevabını verdi. Cumhur İttifakı'nın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 46,2 oldu.

En Önemli Sorun Ekonomi

Araştırmaya katılan katılımcılar, Türkiye'nin en büyük sorununun ekonomi olduğu dile getirdi.

Türkiye’nin en önemli sorunu sizce nedir?’ sorusuna yüzde 38,9'luk kesim 'ekonomi' cevabını verdi. İkinci sırada ise yüzde 28,9 ile 'Çin virüsü' yer alırken, yüzde 7,9 ile 'yolsuzluk' cevabı takip etti.

 

anket araştırma aksoy araştırma erdoğan imamoğlu mansur yavaş meral akşener üç lider kaybediyor cumhur ittifakı millet ittifakı türkiye monitörü 2021 haftalık yüzde oy oranları soru hdp deva gelecek partisi