Aksoy: Uzun Yıllar Sonra 'Muhalefet Kazanacak' Diyenler Çoğunlukta

TAKİP ET

Aksoy Araştırma'nın patronu Ertan Aksoy, seçmenin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AKP'nin yüzde 30 seviyesinde ve Cumhur İttifakı'nın yüzde 38-38,5 seviyelerinde olduğunu belirten Ertan Aksoy, "dış güçler" söyleminin 2018 yılındaki seçimler öncesinde seçmende karşılık bulduğunu ancak 2020 yılından bu yana bu iddianın seçmene izah edilemediğini kaydetti.

Hayat pahalılığı nedeniyle iktidarın başka bir gündem yaratamadığını ve sürekli hale gelen ekonomik buhran nedeniyle AKP teşkilatlarının çok güçlü olmalarına karşın sokakta canlılık gösteremediğini belirten Aksoy, asgari ücretteki artışın daha büyük bir "sinir bozukluğu yaratacağını söyledi."

"Çünkü şu nedenle: Geldiği yer itibarıyla yüzde 50 artışın bile sorunu çözemediğiyle yüzleşecek toplum" diyen Aksoy, "Dolayısıyla hayal kırıklıklarının üzerine daha büyük bir hayal kırıklığı yaratacak bu toplumda. Bu giderek daha karamsar bir iklim yaratacak seçmende" ifadelerini kullandı.

Artık Halk Muhalefetin Daha İyi Yöneteceğine İnanıyor

"Muhalefetin temel sorunlarından birisi yöneteceğine inandırmaktı" diyen Aksoy şunları söyledi:

"Fakat 2019'la birlikte giderek artan bir şekilde muhalefetin Türkiye'yi yöneteceğine dair çok büyük oranda artmış durumda. 'Kime oy verirsiniz' sorusunda iktidarı geçiyor, 'Kazanır mı' sorusunda uzun yıllar sonra ilk kez 'Muhalefet kazanacak' cevabı geliyor, iktidara oy veren seçmenden de bu... 

2018'de 2019 seçimlerine giderken yüzde 100 aksi yöndeydi. Ekrem İmamoğlu için yaptığımız çalışmada oyu yüzde 48'e çıktığında 'Kazanır mı' sorusuna yüzde 37'si 'Kazanır' yanıtını verebiliyordu. Onlarla uğraşarak geldi bu insanlar. Bu iklim de değişmiş durumda.

Başka bir şey daha var: 6 başlıkta sürekli olarak ölçüyoruz, ekonomi, eğitim, sağlık, adalet, dış politika, güvenlik. Bu 6 başlıkta eskiden Erdoğan ilk sırada çıkardı. Bazen açık ara çıkardı. 

Sonra Erdoğan bu 6 başlıktan üçünde geriye düştü: Eğitim, ekonomi ve adalet. Bir süre sağlık, dış politika ve güvenlikte ilk sırada çıkıyordu.

Şimdi artık muhalefetin potansiyel 3 adayı var. Bu 3 aday da 6 başlığın 6'sında da Erdoğan'ı geçiyor. Buradaki asıl değişim, milletin muhalefetin ülkeyi yöneteceğine dair inancındaki değişim.

Somut hale getirelim, Ağustos ayında ciddi orman yangınları oldu. İster iktidar seçmeni, ister muhalif tüm toplum kimin gücü yetiyorsa ona çağrı yaptı. Önce iktidara çağrı yaptı, baktı ki uçaklar çalışmıyor, sonra CHP'li büyükşehir belediyelerine 'Bu yangını söndürün' çağrısı yapıyor."

aksoy araştırma ertan aksoy seçim ekonomi muhalefet erdoğan