AKUT'tan Korkutan İstanbul Depremi Açıklaması: Hiçbir Zaman Hazır Olamayız

TAKİP ET

AKUT Genel Başkanı Recep Şalcı, beklenen İstanbul depremine ilişkin ürkütücü açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümün önemini vurgulayan Şalcı, "Kentsel dönüşümü çok iyi planlayıp bir an önce başlamak gerekiyor. Beklenen İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız" ifadelerini kullandı.

Marmara Bölgesi'ni vuran ve Türkiye'yi derinden sarsan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 23. yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan AKUT Genel Başkanı Recep Şalcı, 2003'ten önce inşa edilmiş binaların tehlikeli olduklarını söyledi.

"2003'ten Önce Yapılan Binalar Riskli"

2018 yılından önce inşa edilen binalar için "riskli binalar" nitelemesini yapan Şalcı, "Özellikle 2003- 2018 arasındakiler kısmen biraz daha güvenli ama 2003’ten önce yapılan binaların kesinlikle depreme dayanıklılık testi yapılması ve öyle oturulması gerekiyor. Bu binalarla ilgili yönetmelikler çok net değil ve 2003’ten önceki binaların riskli olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

"Depreme Hazır Olmamız İçin Yapmamız Gereken İlk Şey Yapı Stoklarını Yenilemek"

Daima devletin yapması gerekenlerin konuşulduğunu ancak bireylerin de üzerine düşen görevler olduğunu belirten Şalcı, "Bizim bir depreme hazır olmamız için yapmamız gereken ilk şey yapı stoklarını yenilemek. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor. Kentsel dönüşümü çok iyi planlayıp bir an önce başlamak gerekiyor. Bu süreçlerde zarar görmeyelim. Biz yıllarca deprem sırasında ne yapacağımıza odaklandık. Deprem sırasında ne yapacaklarımız çok sınırlı ama depremden önce yapacaklarımız çok net ve belirli. Hem yapı stoklarımızı yenilemek hem de depremden önce yaşadığımız binanın içerisindeki yapısal olmayan unsurlar dediğimiz hareket edebilen, devrilen eşyaların sabitlenmesi ve bunların bir deprem sırasında insanlara zarar vermemesini sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.

"Hiçbir Zaman Hazır Olamayız"

"Beklenen İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız" diyen Şalcı, İstanbul'un dünytanın en büyük şehirlerinden birisi olduğunu, nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğunu ve Türkiye'nin şehri böyle bir depreme hazırlamasının 20 yıl süreceğini söyledi. Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçtiğini belirten Şalcı, "Şunun çok iyi planlanması gerekiyor. Şu an baktığımız zaman herhalde en hazır olan yine kamu. Binaların güçlendirilmesi, yenilenmesi ve bu alanda çok hızlı çalışmalar yapıldı. En son geçen yıl yüzde 94'dü, bu yıl yüzde 96'ya ulaştı kamu binalarının yenilenmesi ve hazırlığı ayrıca buna köprü ve yollar da eklenmeye başlandı. İstanbul'da bir afet olursa en büyük sıkıntılardan bir tanesi ulaşım ve tahliye olacak. Bunun için de yolların ve köprülerin sağlamlaştırılması gerekliydi. Ama bunun yüzde 1'i ya da binde 1'i eksik kalsa bile biz İstanbul depremine hazırız diyemeyiz. Bunun tamamının hazır olması gerekiyor. Hem devlet, kamu olarak hem yerel idare hem de vatandaşın bu hazırlıkları tamamlaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

akut korkutan istanbul depremi açıklaması recep şalcı hiçbir zaman hazır olamayız eğer beklediğimiz büyüklükte olursa