Aldatma Nedeniyle Boşanma Davasında İspat Sorunu

TAKİP ET

Ülkemizde Yargıtay kararları ile şekillenen uygulama kuralları neticesinde, aldatılmış olduğunu bilen vatandaşların bir çoğunun zina nedeniyle boşanma davası açmaları halinde bu davayı kazanamamaları riski söz konusu olabilmektedir.

Ülkemizde Yargıtay kararları ile şekillenen uygulama kuralları neticesinde, aldatılmış olduğunu bilen vatandaşların bir çoğunun zina nedeniyle boşanma davası açmaları halinde bu davayı kazanamamaları riski söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle en iyi boşanma avukatı tarafından zina nedeniyle boşanma davaları genellikle terditli olarak şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davaları ile birlikte açılmaktadır. Böylece zina nedeniyle boşanma davasının kabul edilmesi için yeterli düzeyde delilin bulunmaması halinde, sadakat yükümlülüğünün ihlal edilmiş olması ya da en azından güven sarsıcı davranış gerekçe gösterilerek şiddetli geçimsizlik(evlilik birliğinin sarsılması) sebebiyle boşanmaya hükmedilebilecektir. Tabii zina sebebiyle boşanma davasının mal paylaşımına ilişkin olarak aldatılan eş lehine sağladığı hükümler, aldatıldığını öğrenen kişiler açısından zinanın ispatını son derece gerekli bir hale sokmaktadır. 

Boşanma Davasında Zina Olgusu Nasıl İspat Edilir?

Boşanma davasında zina olgusunun kesin bir şekilde ispatlanması gerekir. Bu anlamda Yargıtay, zina nedeniyle boşanmaya hükmedilebilmesi için yalnızca güven sarsıcı davranış veya sadakat yükümlülüğünün ihlali boyutunda kabul edilebilecek nitelikteki davranışların ispatlanmasını yeterli bulmamaktadır. Cinsel birleşmenin sağlanmış olduğu hususu ispatlanmalı ya da bu yönde karinelerle ortaya konulmalıdır. Zinanın ispatı, yargılama sürecinde son derece zor olabilmektedir. Bu nedenle zina nedeniyle boşanma davalarının mutlaka alanında uzman avukat desteği ile yürütülmesi tavsiye edilmektedir. Boşanma avukatı Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde kolaylıkla bulunabilir. Zina olgusu: Tanık beyanları, otel kayıtları, telefon arama ve kısa mesaj(HTS) kayıtları, ses ve görüntü kayıtları, mesajlaşma ekran görüntüleri başta olmak üzere her türlü hukuka uygun delil ile ispat edilebilir. Hukuka aykırı deliller, hükme esas teşkil etmeyecektir. Bu anlamda örneğin, casus yazılım ile elde edilen delilller, hukuka aykırı delil olduklarından dolayı, mahkeme tarafından bu delillere dayanılarak boşanma kararı verilememektedir. Aksine bu tip delillerin kullanılması ile kişisel verilerin hukuka aykırı olarak elde edilmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve/veya özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarının meydana gelmiş olması ihtimali söz konusu olacaktır ki bu durumda bu tip yazılımları kullanan eş hakkında cezai soruşturma ve kovuşturma işlemleri yürütülebilir. 

Zina Nedeniyle Boşanma Halinde Malların Paylaşımı

Kural olarak eşler arasında herhangi bir seçimlik mal rejiminin seçilmemesi halinde, “edinilmiş mallara katılma rejimi” söz konusu olmaktadır. Edinilmiş mallara katılma rejiminde eşler, kişisel mallar haricindeki tüm mallar üzerinde eşit oranda hak sahibi olurlar ve bir eşe ait mal üzerinde diğer eşin katılma ve değer artış payı alacağı söz konusu olur. Zina nedeniyle boşanmada zina olgusunun ispatlanması halinde hakim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir. Bu nedenle zina nedeniyle boşanma davasının ispatı, çiftin malvarlığı durumuna göre çok büyük etkilere sebebiyet verebilmektedir. 

Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/post/zina-sebebiyle-bosanma 
 

aldatma nedeniyle boşanma ispat sorunu aldatma nedeniyle boşanma davasında ispat sorunu yargıtay zina zina suçu boşanma avukatı en iyi boşanma avukatı