Aleksey Navalni'ye 19 Yıl Hapis Cezası

TAKİP ET

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'ye aşırılık yanlısı örgüt kurmak, finanse etmek ve eylemde bulunmak suçlamasıyla 19 yıl daha hapis cezası verildi.

Tutuklu Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'ye, aşırılık yanlısı örgüt kurmak, finanse etmek ve eylemde bulunmak suçlamasıyla 19 yıl daha hapis cezası verildi. Navalni ise suçlamaları reddediyor. 

Halihazırda şartlı tahliye ihlali, dolandırıcılık ve mahkemeye saygısızlık suçlarından dokuz yıllık hapis cezası devam eden Navalni'nin suçlamaları çoğunlukla siyasi olarak görülüyor.

Navalni, 2021'den bu yana ücra bir bölgedeki cezaevinde tutuluyor. Moskova'nın 240 km doğusundaki Melekhovo'da bulunan cezaevindeki bir salon, dava için mahkeme salonuna dönüştürüldü. Duruşmalar kamuoyuna kapalı olarak gerçekleştirildi.

'Stalin Tarzı'

Navalni, karardan önce sosyal medyada paylaştığı bir mesajda, diğer muhalifleri korkutmak için tasarlanan Katil Diktatör "Stalin" tarzı bir hapis cezasına çarptırılacağını düşündüğünü söyledi. Navalni, yakınları tarafından aktarılan bir mesajda "Bunu hesaplamanın formülü basit: savcının istediği ceza, eksi yüzde 10-15. Onlar 20 yıl istediler, 18 ya da onun gibi bir şey verecekler," ifadelerini kullandı.

Rus Yetkilileri ve Ukrayna İşgalini Eleştirdi

Kağıt üstünde bu davaya Moskova mahkemesi bakıyor. Ancak dava video erişim sistemiyle yapıldı. Bu, Rus yetkililerin, Navalni'yi başkente getirmenin yol açabileceği gösterilerden kaçınmak istediğini gösteriyor.

Navalni son savunmasını iki hafta önce verdi. Konuşmasının video ya da ses kaydı yok ancak kamuoyuna sunulan yazılı metinde Rus yetkililerini ve Ukrayna işgalini eleştiriyor. Sürgündeki Rus aktörler ve müzisyenler de dahil destekçileri, bu savunmayı paylaştılar.

Muhalif lider daha fazla cezayla karşı karşıya kalabilir. Soruşturma yürütenlerin kendisine terör suçlamalarıyla ilgili yeni bir dava beklemesini söylediklerini ifade ediyor.

 

Aleksey Navalnıy alekey navalny aleksey navalni rusya putin kremlin moskova muhalif siyasetçi