Ali Babacan: Seçimi Kazanacaksak Partiler Arası İş Birliğini Şart Görüyoruz

TAKİP ET

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhur İttifakı'nın iktidarı kaybettikten sonra AKP ve MHP'nin parlamenter sistemi isteyeceklerini açıkladı.

Flash TV'de Orhan Uğuroğlu'nun Serbest Bölge programına konuk olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AKP ve MHP'nin açıkladığı yeni seçim kanunu düzenlemesi için "tuzak" dedi.

Seçimde kimin az, kimin çok oy alacağını halkın belirleyeceğini belirten Ali Babacan,"Önce MHP arkasından da AK Parti, şu anda hazırlamış oldukları tuzağa kendileri düşecek. 2018 seçim sonucuna göre bilgisayarda bir simülasyon yapıp ‘Kural farklı olsaydı’ şu kadar fazla vekil çıkartacaktık, kuralı değiştirelim’ çabası beyhude" diye konuştu.

Erdoğan'ın "Yuvarlak masadan bir şey çıkmaz" dediğini hatırlatan Babacan, "Çıktı işte. Biz çıkarttık. Kendileri Şubat 2021'de ‘yeni anayasa' diyorlardı. Sayın Bahçeli ‘Yeni anayasayı yazmaya başladık' diyordu. Topu topu iki partisiniz. Bitirin haydi, ortaya bir şey koyun. Biz sapasağlam parlamenter sistemi altı partili mutabakatla ortaya koyduk. Muhalefete düştükleri an bunu destekleyecekler" iddiasını dile getirdi.

"Seçimi Kazanmak İçin Partiler Arası İş Birliği Şart"

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1 oy gerektiğini, anayasayı değiştirmek için 360 milletvekili gerektiğini belriten Babacan, "İktidar partisi bile yanına ortak almadan seçim kazanamıyor. Mevcut sistem partileri iş birliğine zorluyor. Seçimi kazanacaksak, partiler arası iş birliğini ülkemizin geleceği için şart görüyoruz" dedi.

"6 Parti Geçiş Süreci İçin Görevlendirmeleri Yaptı"

Parlamenter sisteme geçiş sürecinde yol haritası için altı partinin gerekli görevlendirmeleri yaptığını belirten Babacan, "Temel ilke ve değerleri aynı arkadaşlarımız çalışacak. Geçiş sürecinin yol haritasında neler olacak? Orada gündem başlıkları neler? Bunları netleştirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki pazar günkü toplantımız ve ondan sonraki süreçte öncelikle gündemi netleştirmemiz gerekiyor. Çalışma başlıklarını kesinleştirip, görevlendirdiğimiz arkadaşlara bir çerçeve vermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Bahçeli'nin İçinden Geldiği Camia İşkenceden Çok Çekti"

Bahçeli'nin Adana'daki polis şiddetini övdüğünü hatırlatan Babacan, "Sayın Bahçeli şiddet uygulayanları alınlarından öptü. Üstelik Sayın Bahçeli'nin içinden geldiği camia zamanında polis şiddetinden ve işkenceden çok çeken bir camia. Ama milliyetçi hareketin bir cefasını çekenler var, bir de sefasını sürenler. Sefasını sürenler o dönemde o eziyeti çekmediği için şu anda uygulanan şiddete ve işkenceye alkış tutuyorlar" diye konuştu.

Hani Erdoğan Faize Düşmandı?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz politikasını eleştiren Babacan, "Hazine'nin borçlanma faizi eylül ayında yüzde 17, bugün yüzde 28. Yani Merkez Bankası'nın bankalara borç verirken aldığı faizi beş puan indirdiği dönemde Hazine'nin borç alırken verdiği faiz tam 11 puan artıyor. Kredi faizlerinde durum aynı. 23 Aralık'ta 100 liralık kur korumalı mevduat hesabı açana bugün 27 liralık faiz ödendi. Yıllık bileşik faizi yüzde 163'e geliyor. Hani Sayın Erdoğan faize düşmandı? Bu 27 puanın 4 puanını bankalar, geri kalanını Hazine ödüyor" dedi.

128 Milyar Dolar Nerede?

CHP'nin "128 milyar dolar" olarak dile getirdiği skandalı hatırlatan Babacan, "Merkez Bankası'nın yirmi ayda 130 milyar dolarlık dövizi arka kapıdan gizli saklı satması skandalı ortaya çıktı. Aralık ayındaki toplam döviz müdahalesi 17 milyar dolar. Daha önce yayınladıkları verileri yayınlamamaya başladılar. Şu anda endirekt metotlarla ne kadar sattıklarını hesap edemiyoruz. İyice kararttılar. Ne kadar döviz sattığını öğrenmenin tek yolu piyasa oyuncularının hissiyatı" ifadelerini kullandı.

ali babacan seçimi kazanacaksak partiler arası iş birliğini şart görüyoruz