Ali Babacan Türk Telekom Vurgununu Savundu

TAKİP ET

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Türk Telekom'un satışını savundu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türk Telekom'un satışını "Bu paranın tamamı yurt dışından geldi" diye savundu.

Türk Telekom'un satışının yapıldığı sırada özelleştirmelerden dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sorumlu olduğunu belirten Babacan, "Telekom'un sadece yüzde 55'i için devlet 6 milyar 550 milyon dolar nakit tahsilat yapmıştır. Bu paranın tamamı yurt dışından gelmiştir bakın. Özelleştirilen sadece bir işletme hakkıdır. Telekom'u sattılar diyorlar. Bu sadece işletme hakkının bir süre için kullandırılmasıdır. Bunun karşılığında da sadece yüzde 55'lik bir hisse için 6 buçuk milyar dolar alınmıştır" diye konuştu. Ali Babacan Türk Telekom'un satışı için ödenen 6 buçuk milyar doların tamamının yurt dışından geldiğini iddia etti.

Türk Telekom Nasıl Soyuldu?

Türk Telekom | 'Özelleştirildi' ve Yıllar Sonra Tekrar Varlık Fonu'na Döndü: Kaç Milyar Dolar Soyulduk?

Fakat bu iddia doğru değil. Zira Türk Telekom'un verildiği, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın aile dostu olarak bilinen Lübnanlı Saad Hariri, özelleştirmeden doğan borçlarının yaklaşık 5 milyar dolarını Türk bankalarından aldığı borçlarla ödedi. Usulsüz olmasına karşın bankalardan alınan bu borç için Türk Telekom hisseleri ipotek edildi. Danıştay buna itiraz etse de usulsüzlüğe izin verildi.

Dahası, 2016 yılının Eylül ayından itibaren borçlar ödenmemeye başladı. Akbank'ın 1,7 milyar dolar, Garanti Bankası'nın 1 milyar dolar ve İş Bankası'nın 500 milyon dolar kredisi batma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Devredildiğinde 2 milyar dolar nakit fazlasına sahip olan Türk Telekom, bu bankaların batmasının önlenmesi için Türkiye Varlık Fonu tarafından satın alındığında 3,5 milyar dolar borçluydu. Türk Telekom'un içinin boşaltıldığı tüm bu süreç boyunca SPK, şirkete herhangi bir uyarı yapmadı.

Bilakis BDDK Başkanı Akben krediler konusunda "Biz bankalara dedik ki siz bunları takibe almayın. Hazine ya kendisi alacak ya da Suudi Telekom ya da diğerlerine satacak. Bu krediler default’a düşmeyecek" demişti.

Sonunda Türk Telekom, Varlık Fonu tarafından satın alındı. Fakat zaten bu işlem yapılmasaydı da Türk Telekom 2026 yılında hazineye ödeme yapılmaksızın devredilecekti. Fakat Hazine, söz konusu bankaların batışına engel olmak için Türk Telekom hisselerini satın almak zorunda kaldı.

deva partisi ali babacan türk telekom vurgununu savundu