Ali Erbaş: Ben de 'Günaydın' Diyorum

TAKİP ET

"Günaydın" sözünü cahiliye dönemi adetlerine benzeten Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yanlış anlaşıldığını iddia etti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sabah uyanıldığında akla ilk gelen 'günaydın' ile 'tünaydın' sözlerini "cahiliye dönemi adeti" olarak nitelendirdiği ifadeleriyle tepki çekmişti. 

Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılanarak basılan "Ramazan Günlükleri" isimli kitabında kullandığı "Cahiliye döneminde birinin evine vardıkları zaman mahremiyete saygı göstermez, 'Sabahınız hayat olsun' gibi sözler söylerlerdi. Bizde bazı kimselerin kullandığı, 'Günaydın, tünaydın' ifadelerine benzer ifadelerdi bunlar" ifadeleri sebebiyle tepki çeken Erbaş, açıklama yaparak, 'yanlış anlaşıldığını' öne sürdü.

''Peygamberimizin Selam Tavsiyesine Geçiş Sürecini İfade Etmiştim''

Erbaş kendisini bu konuda eleştiren Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a yönelik açıklamasında, “Merhaba Ahmet Hakan Bey. İyisinizdir inşallah. 2015 yılında Yeni Şafak Gazetesi’nde yazdığım ramazan köşe yazılarından birinin başlığı ‘Aranızda Selamı Yayınız’ idi. Selamın tarihini anlatırken cahiliye dönemindeki selamlaşma adetinden Peygamberimizin selam tavsiyesine geçiş sürecini ifade etmiştim. Konunun anlaşılması için günümüzden örnek vermiştim. Herhangi bir yerme niyetim asla olmamıştır. Ekte köşe yazımı gönderiyorum.

Bunun dışında hiçbir yerde ‘Günaydın demek cahiliye adetidir’ ya da ‘Günaydın demeyiniz’ gibi bir sözüm asla olmamıştır. Kaldı ki ben de zaman zaman aynı hitap şeklini kullanıyorum. 6 sene önceki bir yazıdan zorlama yaparak böyle bir kanaate ulaşmak ve sanki ‘Günaydın demeyin’ demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır. Bugünkü yazınızdan dolayı üzüldüğümü ifade edeyim. Size saygı duyuyorum ve gerekli düzeltmeyi yapmanızı bekliyorum. Allah’a emanet olunuz'' ifadelerine yer verdi.

ali erbaş diyanet işleri başkanı günaydın cahiliye dönemi açıklama