Ali Erbaş'ın Kitabında Laiklik ve Cumhuriyet Karşıtı Satırlar

TAKİP ET

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kaleme aldığı Ramazan Günlükleri II adlı kitaptaki Cumhuriyet karşıtı satırlar dikkat çekti.

Daha önce kullandığı "'İnanç, sokakta olmasın insanın içinde olsun, insanla Allah arasında olsun, evine, ticaretine, siyasetine, adaletine, yargısına yansımasın.' Görüyorsunuz ortalığı ayağa kaldırıyorlar. İnançtan ayıklansın istiyorlar oraları adeta" ve "Cahiliye döneminde birinin evine vardıkları zaman mahremiyete saygı göstermez, 'Sabahınız hayat olsun' gibi sözler söylerlerdi. Bizde bazı kimselerin kullandığı, 'Günaydın, tünaydın' ifadelerine benzer ifadelerdi bunlar" gibi sözleriyle tepki çeken Ali Erbaş'ın Ramazan Günlükleri II adlı kitabında Cumhuriyeti ve laikliği hedef alan ifadeler kullandığı ortaya çıktı.

Ali Erbaş kitabın "Ali Ulvi Kurucu’nun Hatıratları’ndan birkaç hatıra" adlı bölümünde Kurucu'nun takkeyle namaz kıldığı esnada gelen bir kurmay albayın kendisine "Niçin şapka giymiyorsun? Takkeyle görürsem seni bu atla çiğnerim" dediğini, camilerin ot deposu yapıldığını ve minarelerinin kesildiğini yazdığını aktararak bunları "acıklı hadiseler" olarak tanımlıyor. Erbaş bu alıntıların ardından "Bütün bunlar Rusya’da, Çin’de, Yunanistan’da değil, Anadolu’da yaşandı. Unutma, unutturma" ifadelerini kullanıyor.

Erbaş söz konusu kitabında "Çalışmak da ibadettir", "Kazanan Allah’ın sevgilisidir" ve "Dünya, ahiretin tarlasıdır" gibi sözlerin sloganlaştırılarak dünyevileşmeye zemin hazırlandığını ileri sürüyor.

Ali Erbaş'ın Kitabında Laiklik ve Cumhuriyet Karşıtı Satırlar