Aliyev: II. Karabağ Savaşı'nda Rusya'dan Ermenistan'a Kazakistan, Türkmenistan ve İran Üzerinden Silah Taşındı

TAKİP ET

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, II. Karabağ Savaşı sırasında Rusya'nın Ermenistan'a silah desteği verdiğini söyledi.

Başkent Bakü'deki ADA Üniversitesi'nde düzenlenen "Güney Kafkasya: Kalkınma ve İş Birliği" konulu uluslararası konferansta konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, II. Karabağ Savaşı'nda Rusya'nın Ermenistan'a silah yardımında bulunduğunu söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki Şuşa Beyannamesi'ni hatırlatan Aliyev, "Şuşa Beyannamesi, kardeşliğimizin ve iş birliğimizin açık örneğidir. Bu belge ile iş birliğimizi tüm formatlarda resmileştirdik" diye konuştu.

Ermenistan'ın sonunda barışın önemini anladığını umduğunu belirten Aliyev, "Eğer barış anlaşması imzalanırsa ve 5 ilke uygulanırsa Kafkasya'da uzun süreli ve sürdürülebilir barış olacak" dedi.

Rusya'nın savaş döneminde Ermenistan'a sürekli olarak silah desteğinde bulunduğunu bildiklerini belirten Aliyev, Rostov ve Mozdok'tan Ermenistan'a silah taşındğ-ığını belirterek "Gürcü dostlarımızdan hava sahaları ve karayolları kullanılarak silah taşınmasını engellemelerini istedik. Onlar da hava sahalarını ve karayollarını silah sevkiyatı için kapattı. Kazakistan, Türkmenistan ve İran'a, Rus kargo uçaklarının bu ülkeler üzerinden silah taşımasına izin vermemeleri için mektup gönderdik. Ancak maalesef bu bölgeler üzerinden Ermenistan'a silah taşındı" ifadelerini kullandı.

ilham aliyev 2. karabağ savaşı II. Karabağ Savaşı sırasında rusya ermenistan silah taşındı kazakistan türkmenistan iran