Aliyev Karabağ'daki Geçici Ateşkes İçin Putin'e Teşekkür Etti

TAKİP ET

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 10 Kasım Ateşkesinin istikrarından memnuniyet duyduğunu vurguladığı konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Putin'e de çabaları için teşekkür etti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve beraberindeki heyet, Erivan'daki temaslarının ardından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi. Sabah saatlerinde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Savunma Bakanı Vagarşak Arutyunyan ile görüşen Rus heyeti, ilerleyen saatlerde geldiği Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile görüştü.

Rusya'nın bölgede istikrarı sağlamaya yönelik çabalarına ve 'Barış Gücü'nün önemine dikkat çeken Aliyev, "Anlaşmanın hükümleri başarılı bir şekilde yerine getiriliyor. Bu, hem Azerbaycan hem de Ermenistan tarafının yıllardır süren çatışmaya son vermeye ve siyasi çözüm bulmaya hazır olduklarını bir kez daha ortaya koyuyor" diye konuştu.

Aliyev ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Bakan Şoygu'ya da 10 Kasım Ateşkesi'nin hazırlanması ve imza edilmesindeki çabaları nedeniyle teşekkür etti.

"Barış Gücü Askerleri 23 Gözlem Noktasındaki Yerlerini Aldı"

Rus Bakan Şoygu ise konuşmasında "Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin tarihi anlaşmasının üzerinden çok fazla zaman geçmedi ancak barış gücü askerleri daha önce belirlenen 23 gözlem noktasındaki yerlerini aldı. Cephe hattında güvenliğin sağlanması için ana karayolları kontrol altına alındı. Sığınmacılar geri dönmeye başladı" sözleriyle sahadaki duruma dair bilgi verdi.

Ateşkese uyulmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Şoygu, durumun bundan sonra da böyle süreceğinden emin olduğunu kaydetti.

7 Bin Ermeni Yeniden Karabağ'a Taşındı

Şoygu, Bakü ziyaretinden önce temaslarda bulunduğu Erivan'da da Savunma Bakanı Arutyunyan ile görüşmesi esnasında yaptığı açıklamada "Bugün itibariyle yaklaşık 7 bin kişi evlerine geri döndü. Çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

Şoygu ayrıca, "Dağlık Karabağ'a dönmek isteyen herkesin bunu yapabileceğinden şüphem yok" dedi.

sergey şoygu bakü erivan rus barış gücü putin'e teşekkür azerbaycan ilham aliyev 10 kasım ateşkesi zakir hasanov sarkisyan vladimir putin dağlık karabağ