Aliyev ve Paşinyan Brüksel'de Bir Araya Geldi

TAKİP ET

AB Komisyonu Başkanı Michel, Aliyev ve Paşinyan Brüksel'de bir araya geldi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Belçika'nın başkenti Brüksel'de üçlü toplantı düzenledi. Toplantının ardından AB Komisyonu Başkanı Michel görüşmeye ilişkin basın açıklaması yaptı. 

Michel yaptığı konuşmada, "Liderler Güney Kafkasya'da barış için ortak bir iradeyi paylaştı" açıklamasını yaparak görüşmelerin ardından "elde edilen ivmenin sürdürülmesi" gerektiğini kaydetti. Ayrıca Michel, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınır meselesinin liderlerin görüşmesiyle devam edeceği konusunda mutabık kalındığını söyledi. 

Michel, "Bu başlıktaki pozisyonlar, özellikle Nahçıvan'a giden demir yolunun yeniden açılması olmak üzere, artık birbirine çok yakın bir noktaya gelmiştir" dedi.

Michel basın toplantısında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Demiryolu bağlantılarının restorasyonu ve gerekli yapım işlerinin belirli bir program dahilinde yapılmasına ilişkin usulleri içerecek genel sözleşmenin sonuçlandırılması konusunda ilgililere talimat verildi. Bu durumda taraflar Dünya Gümrük Örgütünden destek almayı kabul ettiler.

İnsani konulara gelince, önümüzdeki haftalarda daha fazla tutuklu serbest bırakılacak. Kendi adıma, yolunu kaybeden ve hızlı bir prosedürle diğer tarafa geçen askerlerin serbest bırakılması konusunda karşılıklı mutabakatın sağlanmasına devam edilmesi gerektiğini vurguladım. Ayrıca kayıp kişilerin akıbetini ve mayın temizliğini hızlandırmanın önemini tartıştık."

AB Konseyi Başkanı Michel, Aliyev ve Paşinyan'ın Temmuz ayında Brüksel'de bir araya geleceğini söyledi.

Michel, "Daha önce de belirttiğimiz gibi yakın gelecekte Kişinev'de yapılacak 2. 'Avrupa Siyasi Birliği' Zirvesi çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz ile tekrar bir araya geleceğiz" dedi.

ilham aliyev nikol paşinyan ab komisyonu ermenistan azerbaycan ermenistan