Aliyev'den Görüşmeler İçin 'Türkiye' Çağrısı

TAKİP ET

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile Rusya arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelere Türkiye'nin de katılması için çağrıda bulundu.

İşgalci Ermenistan'ın Eylül ayının sonunda sivil yerleşim yerlerine saldırılarını yoğunlaştırması üzerine Karabağ'da yeniden yükselen tansiyon Moskova'da alınan ateşkes kararına kadar Azerbaycan ordusunun ilerleyişini sağladı.

Bu süreçte Azerbaycan'ın haklı davasına en açık bir şekilde desteğini sunan ülke ise Türkiye Cumhuriyeti oldu. Süreç boyunca ateşkese veya işgal sonlandıktan sonra barışa giden yolda kurulacak masada Türkiye'nin de bulunması gerektiği yönünde yorumlar yapıldı. Ancak beklenmedik bir şekilde iki ülkenin dışişleri bakanlarının Moskova'da bir araya gelerek ateşkes kararında uzlaştığı masada Türkiye yoktu.

Kremlin'in arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelerden çıkan sonucun ise Azerbaycan'ın aleyhinde olduğu noktasında ortak bir görüş hakim oldu. Bu durumu tersine çevirmek isteyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, artık masada Türkiye'nin de olması gerektiği çıkışında bulundu.

Aliyev, konuya dair "Türkiye zaten Minsk grubunun üyesidir, o neden dahil olmasın? Batı'da birçok ülke kabul etmek istemiyor, Türkiye'nin sözü çok büyük, tam bağımsızdır. Hangi mesele Türkiyesiz çözüldü? Türkiye bu sorunun çözülmesinde mutlaka olmalıdır" açıklamasında bulundu.

ilham aliyev türkiye masada olmalı ermenistan azerbaycan kafkasya minsk grubu