Aliyev'den Şuşa ve Hankendi Açıklaması

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Aliyev, yaklaşık 30 yıllık Ermeni işgaline son verilen topraklara Azerbaycan Türklerinin döneceğini söyledi. Askeri aşama tamamlansa dahi siyasi yollarla çözüme ulaşacaklarını söyleyen Aliyev, Şuşa ve Hankendi'nin de adını telaffuz ederek gerçek sahiplerinin bu şehirlere de döneceğini kaydetti.

Azerbaycan ordusu, Eylül sonundan itibaren Türk sivil yerleşim yerlerini hedef alan işgalci güçlere karşı başlattığı harekatla yaklaşık 30 yıldır işgal altında bulunan Türk topraklarının önemli bir bölümünü azatlığa kavuşturdu.

Ermenilerin uluslararası hukuku yok sayan tavrına rağmen art arda gelen ateşkes anlaşmaları, Karabağ'ın tamamen kurtarılmasının mümkün olup olmayacağı noktasında soru işaretleri yaratırken Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den kararlılık mesajı geldi.

Askeri aşama sona erse dahi siyasi yollarla çözüme ulaşacaklarını kaydeden Aliyev, "Biz mutlak bu topraklara askeri-siyasi yollarla döneceğiz. Askeri aşama bugün bitebilir, biz meseleyi siyasi yollarla halledeceğiz. Azerbaycanlılar döner Şuşa'ya, Azerbaycanlılar döner Hankendi'ye. Önceden yaşadığımız bütün yerlere döner. Ermeni halk için şartlar yaratılıyor, yavaş yavaş aynı yerde yaşamayı öğrenmeliyiz, hem onlar hem biz. Ben meseleyi böyle görüyorum ve benim bu yaklaşımım hem ahlaka hem uluslararası hukukun normlarına dayanıyor. Ermenistan'sa istiyor ki, bizi oradan kovsun, ondan sonra etnik temizlik yapsın, bizim abidelerimizi Ermenileştirsin, dışarıdan Ermeniler getirsin oraya" ifadelerini kullandı.

"Bizi Hiçbir Kuvvet Yolumuzdan Döndüremez"

Ermeni Başbakan Nikol Paşinyan'ın sürecin başındaki açıklamalarına da atıfta bulunan Aliyev, "Cebrayil'e yol çekiyordun, Paşinyan... Ne oldu? Nerde bu yol? Şuşa'da parlamento binası dikiyordun... Ne oldu o? Cehenemme gitti! Ben bir kez daha söylemek istiyorum ki, bizi hiçbir kuvvet yolumuzdan döndüremez. Savaş meydanında elde edilen başarılar, müzakere masasında da yeni bir gerçeklik yaratmıştır" dedi.

ilham aliyev nikol paşinyan azerbaycan ermenistan karabağ şuşa hankendi azerbaycanlılar ermeniler cebrayil