Alman Bakanlığından Dikkat Çekici Belge: Hamburg Limanı'nın Çin'e Satılması Avrupa İçin Yıkıcı Sonuçlar Doğurabilir

TAKİP ET

Almanya'nın Ekonomi ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ait belge, Hamburg Limanı'nın Çin'e satılmasının Almanya ve Avrupa için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğine ilişkin uyarılarda bulundu.

Bild Genel Yayın Yönetmeni Johannes Boie, Almanya'nın Ekonomi ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ait bir belge yayımladı. Belgede Çin'in Hamburg Limanı'na ortak olmasının Almanya ve Avrupa adına yol açacağı yıkıcı sonuçlara dikkat çekildi.

Çin devletine ait "Cosco" adlı nakliye şirketi, Hamburg limanındaki konteyner terminallerinden birine ortak oldu. 

Çin Hamburg Limanı'na Ortak Oluyor

Fakat ortaklık şartları son anda değiştirildi. 6 Alman bakanlığının daha önceki menfi kararlarını değiştirmesiyle birlikte Cosco'non terminale ortak olmasının önü açıldı. Fakat anlaşmada değişikliklere gidildi. Cosco terminalin yüzde 35'ini değil yüzde 24,9'unu satın alabilecek ve azınlık hissedarı olarak liman yönetimi konusunda resmi bir güce sahip olamayacak.

Bild'in yayımladığı Almanya Ekonomi ve İklim Değişikliği Bakanlığı belgelerine göre, Alman uzmanlar limanın bir kısmının Çin'e satılması halinde bu satış, Almanya ve tüm Avrupa için yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Satış Almanya'nın Ulusal Güvenliğini Tehdit Ediyor

Boie'nin sosyal medya hesabından paylaştığı belgede Alman Şansölyesi Olaf Scholz, Ekonomi ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından limanın Çin'e satılması durumunda Almanya ve Avrupa'nın tedarik zincirleri ve arz güvenliğinin sağlanamayabileceği, bu durumun Almanya'nın ulusal güvenliğini ve kamu güvenliğini tehdit ettiği uyarısında bulunuluyor.

"Çin, Siyasi Hedefleri İçin Ulaşım Altyapısını Baltalayabilir"

Belgede, Hamburg Limanı'nın bir kısmının Çin'e satılması durumunda "Çin'in siyasi hedeflerine ulaşmak için Almanya'nın ulaşım altyapısının kullanılabilirliğini etkileyebileceği" vurgulanıyor.

alman almanya ekonomi bakanlığı hamburg limanı çin satılması avrupa için yıkıcı sonuçlar doğurabilir olaf scholz siyasi hedeflere ulaşmak