Alman İç İstihbaratı Çin Virüsünü İnkar Eden Grupları Takibe Aldı

TAKİP ET

Alman iç istihbarat teşkilatı, Çin virüsünü inkar eden, tedbirlere karşı koyan grupları takibe aldığını duyurdu.

Almanya'da pandemi tedbirlerini sıkılaştıran Merkel hükümetine karşı faşist ve diktatör gibi suçlamalar yönelten, Çin virüsünün varlığını inkar ederek kısıtlamalara muhalefet eden gruplara karşı ülkenin iç istihbarat teşkilatı olan Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) harekete geçti.

Bu grupların son 12 ayda hükümet kararlarına sözlü beyan ile karşı çıkmayla başlayan hareketlerinin iki hafta önce gerçekleşen parlamentoyu basma girişimine kadar götürdüğünün belirtildiği "takibe alma açıklaması"nda BfV, bu grupların Alman devletini meşru görmeyen Reichbürger gibi aşırı sağ örgütlerle bağlantılı olarak ABD merkezli anti-semitist QAnon hareketinin mesajlarını yaydığını açıkladı.

BfV'nin açıklamasında, insanları resmi uyarıları dikkate almamaya ve devletin şiddetle mücadele tekeline direnmeye teşvik eden ancak tamamıyla aşırı sol ya da aşırı sağ gibi kavramlara oturmayan bu grupları yeni bir tarzda kategorize ettiklerini belirtti.

Parlamentoyu basma girişimin ardından incelemelerini artıran İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı resmi açıklamada ise, bu protestoların başını çeken bazı liderlerin gündemlerinin Çin virüsü önlemlerine karşı çıkmanın ötesine geçtiğini açıkça gösterdikleri, bu grupların asıl niyetlerinin devlete olan güveni kalıcı olarak baltalamak olduğu ifade edildi.

Çin virüsünün varlığını inkar eden, komplo teorileriyle hareket eden "Querdenken" (Etraflıca Düşünenler) isimli grup, kısıtlamalara yönelik itirazlarını dile getiren en kalabalık grup. Düzenlediği protestolara on binlerce kişinin katıldığı Querdenken'in Telegram'da 65 bin takipçisi bulunuyor.

Alman İç İstihbaratı Çin Virüsünü İnkar Eden Grupları Takibe Aldı