Almanya 3 Nükleer Santrali Daha Kapattı

TAKİP ET

Yaşanan enerji krizine karşın Almanya, elindeki son 6 nükleer santralden 3'ünü daha kapattı.

Görevini bırakan Alman Şansölyesi Angela Merkel'in belirlediği takvim çerçevesinde ülkede kalan son 6 nükleer santralden 3'ü kapatıldı.

Almanya, Avrupa'nın yaşadığı enerji krizine rağmen nükleer santralleri kapatma kararından geri dönmedi. Enerji fiyatları 2021 yılında süratle artmış, bu nedenle gaz tedarikçisi Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan tavrı karşısında gaz ithalatçısı Almanya sessiz kalmıştı. 

Almanya ve NATO için stratejik de bir tehdit oluşturmasına ve nükleer enerjinin en düşük oranda karbon salınımına neden olan enerji kaynaklarından olmasına karşın Almanya, yeşil enerji ısrarını sürdürüyor. 

Kapatılan santrallerle birlikte ülkedeki enerji üretimi bin rüzgar türbininin ürettiği güce denk gelen seviyede azaltılmış oldu. Eski Alman Şansölyesi Angela Merkel'i nükleer enerji karşıtı adımları atmaya zorlayan, Japonya'daki nükleer felaket olmuştu.

Fukushima nükleer santralinde yaşanan felaketin ardından ülkede başgösteren protestolar sonrasında Angela Merkel nükleer santralleri kapatmaya başlamıştı. Merkel'in planının uygulanması halinde 2022 yılı içerisinde ülkedeki tüm nükleer santraller kapatılmış olacak. Ülkede 2030 yılına kadar kömür üretiminin de tamamıyla bitirilmesi planlanıyor.

Ancak "yeşil enerji", istikrarlı bir enerji üretimini garanti eden yöntemlerle elde edilmediği için stratejik bir sorun oluşturuyor. Örneğin bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle Türkiye'deki hidroelektrik santralleri tam kapasite çalışamadı. Sırf bu nedenle Türkiye gaz ithalatına ayırdığı kaynağı 10 milyar dolara yakın bir miktarda artmak zorunda kaldı. Ayrıca ciddi bir ekonomik buhran içinde olan Türkiye, bu gideri kısmak için sokak lambalarının kapandığı ve açıldığı saatleri bile değiştirmek zorunda kalmıştı.

Sovyetlerin bıraktığı HES mirası ile soğuk kış günlerinde karanlığa mahkum olan Kırgızistan'ın acı durumuna ilişkin TamgaTürk'te yayımlanan dosya haberi okumak için tıklayınız:

Yeşil Enerji Kurbanı Kırgızistan

almanya nükleer santralleri kapattı yeşil enerji