Almanya Başbakanı Merkel, Meclis'e İfade Verdi

TAKİP ET

Almanya Başbakanı Merkel, Çin ziyareti sırasında Wirecard için lobi faaliyeti yaptığı yönündeki soruşturma kapsamında Meclis'e ifade verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin ziyareti sırasında Wirecard adlı firma için lobi faaliyetleri yürütmesinden dolayı firmayla ilgili başlayan soruşturma kapsamında ifade verdi. Şansölye, verdiği ifadesinde firmanın yolsuzluk iddialarına karıştığından haberi olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl, Wirecard'ın CEO'su Markus Braun'un da adının karıştığı 1,9 milyar euroluk yolszuluk skandalıyla gündeme gelen firma hakkında yürütülen soruşturma devam ederken, parlamentoda oluşturulan komisyonun sorularını yanıtlayan Merkel, o dönemde söz konusu şirketle ilgili "büyük bir yolsuzluk" olduğuna dair iz bulunmadığını dile getirerek 2019 yılındaki Çin gezisinde şirketin tanıtımını yapmasını savundu. Merkel, seyahat sırasında şirkete "ayrıcalıklı bir muamele” yapılmadığını da ifade etti.

Merkel, o dönemde hükûmet ve Wirecard'ın hedeflerinin kesiştiğini ve Alman Başbakanı'nın ikili görüşmelerde Alman şirketlerinin çıkarları için lobi yapmasının normal bir durum olduğunu belirtti.

Şansölye, Çin gezisi öncesinde şirket için lobi faaliyetleri yürüten eski savunma ve ekonomi bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg ile bir araya geldiğini teyit etti ancak görüşmede Wirecard'ın gündeme gelip gelmediğini anımsayamadığını ifade etti.

Almanya'yı Sarsan Skandal

Almanya'nın DAX endeksinde işlem gören Wirecard adlı şirket, geçtiğimiz yıl Haziran ayında 1,9 milyar euronun kaybolduğunu bildrmişti. Bu açıklamanın ardından şirketin hisseleri çakılmış ve şirket iflasa sürüklenerek yöneticileri tutuklanmıştı.

Savcılık, şirketin en az 2015 yılından beri defterlerinde tahrifat yaptığını düşündüklerini belirtirken, Wirecard'ın denetleme şirketi EY, her yıl düzenli olarak onaylanan defterlerden yolsuzluğun nasıl ortaya çıkmadığını araştırıyor.

Wirecard'ın denetimini yapan EY'nin, şirketin 2019 hesaplarında 1,9 milyar euroden fazla paranın kayıp olduğu gerekçesiyle finansal sonuçlarını onaylamamasından sonra ortaya çıkmıştı. Almanya'nın en büyük finansal skandallarından biri olan olay ülkede finansal denetleme otoritelerinin etkililiğine dair şüphe uyandırmıştı.

angela merkel almanya başbakanı şansölye ifade verdi wirecard yolsuzluk skandal 1 9 milyar euro sorgu komisyon alman şirket ey düzenleme çin lobicilik faaliyet ziyaret