Almanya'da Bir Subay 'Rus Casusluğu Yapmak' Gerekçesiyle Tutuklandı

TAKİP ET

Alman Silahlı Kuvvetleri mensubu bir subay, Rus casusluğu yaptığı gerekçesi ile tutuklandı. Yetkililer subayın, Mayıs ayından itibaren Bonn'daki Rus konsolosluğu ve Berlin'deki Rus Büyükelçiliğine giderek 'kendi insiyatifi' ile işbirliği yapmayı teklif ettiğini aktardı.

Alman polisi geçtiğimiz çarşamba günü Alman Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan bir subayı 'Rus casusluğu yapmak' gerekçesi ile tutukladı. 

Federal Savcılığın aktardığına göre yabancı istihbarah servisi için çalıştığına şüpheleniliyor ve gözaltında tutuluyor. Ayrıca gözaltında tutulan subayın evinin ve iş yerinin arandığı da öğrenilen bilgiler arasında yer alıyor.

Yetkililer, subayın bu yılın Mayıs ayından itibaren işgalci Rusya'nın  Bonn şehrindeki konsolosluğuna ve Berlin'deki Rus Büyükelçiliğine giderek birkaç kez 'kendi insiyatifi' ile temas kurduğu ve Ruslara işbirliği teklif ettiğini söyledi. Aynı zamanda mesleki faaliyetlerinden elde ettiği bilgileri Ruslara aktardığı da belirtiliyor.

Thomas H. isimli tutuklanan subay,  Alman Silahlı Kuvvetleri'nde Ekipman, Bilgi Teknolojisi ve Kullanım Ofisi çalışanı.  Subayın, amacı Alman ordusunu etkin ve güvenliği yüksek bir savunma teknolojisi ile donatmak olan hassas bir birimde çalışması ise durumun ciddiyetini artıran etkenlerden.

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann ise X hesabından yaptığı paylaşım ile subayın tutuklanmasında görevli olan  güvenlik yetkililerine teşekkür etti ve tutuklanan kişinin bir subay olduğu bilgisini de geçti. Buschmann ayrıca paylaşımında "Teyakkuz günün emri olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Bu yapılan tutuklama, Alman makamları arasında Rus casusluğu şüphesiyle yaşanan ilk vaka değil. Geçtiğimiz Aralık ayında da Alman dış istihbarat servisinin bir çalışanı tutuklanmış ve devlet sırlarını Rus istihbarat servisine aktarmakla suçlanmıştı. 

almanya rusya casusluk istihbarat alman silahlı kuvvetleri