Almanya'dan Polonya'ya MiG-29 Onayı: Uçaklar Ukrayna'ya Sevk Edilecek

TAKİP ET

Almanya, Polonya'nın eski Doğu Almanya stoklarından 5 MiG-29 savaş uçağını Ukrayna'ya teslim etmek istemesine yeşil ışık yaktı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, kararın Almanya'ya güvenilir bir ortak olduğunu gösterdiğini söyledi.

Almanya, Polonya’nın eski Doğu Almanya stoklarından 5 MiG-29 savaş uçağını Ukrayna’ya teslim etmek istemesine yeşil ışık yaktı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, kararın Almanya’ya güvenilir bir ortak olduğunu gösterdiğini söyledi.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın sözü

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 5 Nisan’da Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy’i Varşova’da ağırlamış ve ülkesinin elindeki tüm MiG-29’ları Ukrayna’ya vereceğini duyurmuştu. Bu kapsamda Polonya, Almanya’dan 2002 yılında satın aldığı eski Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu (NVA) stoklarından 5 MiG-29’u Ukrayna’ya teslim etmek için Alman hükümetinden izin istemişti.

Alman hükümetinden hızlı onay

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bugün yaptığı açıklamada, Polonya’nın başvurusunu onayladıklarını belirtti. Pistorius, “Polonyalı ortaklarımıza eski NVA stoklarından 5 MiG-29’un Ukrayna’ya teslim edileceği sözünü verebileceğimizi bildirmekten memnuniyet duyuyorum.” dedi. Pistorius, başvuruyu bugün aldıklarını ve federal hükümet olarak birlikte bu karara varmalarının Almanya’ya güvenilebileceğini gösterdiğini ifade etti.

Ukrayna’nın MiG-29 envanteri artacak

Ukrayna’nın elinde şu anda 40 adet MiG-29 savaş uçağı bulunuyor. Bu uçakların bir kısmı Rus işgali altındaki Kırım’dan kaçırılmıştı. Ukrayna, NATO üyesi ülkelerden aldığı destekle MiG-29 filosunu güçlendirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda Slovakya da geçen ay 4 adet MiG-29’u Ukrayna’ya teslim ettiğini duyurmuştu.

(AA)

(Euronews)

almanya polonya ukrayna mig-29