Almanya, Doğu Türkistan'da Üretim Yapan Firmaları da Kapsayan 'Ceza Yasası' Hazırladı

TAKİP ET

Almanya, 2023'te yürürlüğe girecek yasa ile birlikte Alman şirketlerinin Doğu Türkistan'da faaliyet göstermesine izin vermeyecek.

Almanya'da Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından hazırlanan uzman raporuna göre, aralarında Adidas, BMW, Siemens ve Volkswagen gibi dev firmaların olduğu çok sayıda şirketin, 1 Ocak 2023’de yürürlüğe girecek "Tedarik Zinciri Yasası" adlı yeni düzenleme sebebiyle Doğu Türkistan'da üretimlerini ve ortaklıklarını sona erdirmesi gerekecek.

Söz konusu yasayla uluslararası alanda faaliyet gösteren Alman şirketlerinin insan hakları, çocuk işçiliği, iklim ve doğal kaynaklar konusunda sorumluluk altına alınması öngörülürken, "Çin’in toplama kamplarında insan haklarına aykırı bir şekilde tuttuğu Uygurların, zorla çalıştırılmasının da yasanın sınırları içinde görüleceği" belirtildi.

Raporda, adı geçen Alman şirketlerinin üretim merkez ve fabrikalarını, Çin’in "mesleki eğitim merkezleri” adını verdiği toplama kamplarının yakınında kurmaları eleştirilirken, bu işletmelerde binlerce Uygur’un zorla çalıştırıldığının bağımsız başka uluslararası raportörler tarafından da ispatlandığı dile getirildi.

Raporda, Çin, Doğu Türkistan'da Uygur ve diğer Müslüman azınlıkları dinlerinden, kültürlerinden ve dillerinden vazgeçmeye zorlamakla ve kötü muameleye maruz bırakmakla suçlanırken, yapılanların, "Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi" kuralları içinde soykırım olarak tanımlanabileceğini de ifade ediliyor.

Tedarik Zinciri Yasası'na göre, bu yasaya uymayan şirketlere Almanya'da para cezası uygulanmasının, teşvik ve ihaleler dışı bırakılmalarının, mağdurların şirketlere karşı dava açabilmesinin mümkün olması değerlendirmesi yapılıyor.

 

doğu türkistan sincan fabrika almanya tedarik zinciri yasası alman şirketler alman firmalar üretim faaliyet gösteremeyecek ceza insan hakları ihlali çin toplama kampları yeniden eğitim kampları zorla çalıştırıl