Almanya Seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti Zaferi

TAKİP ET

Almanya genel seçimlerinin geçici resmi sonuçlarına göre Sosyal Demokrat Parti yüzde 25,7 oy oranına ulaştı.

20. Dönem Federal Meclis seçimlerinin geçici resmi sonuçlarını açıklayan Federal Seçim Kurulu'nun verilerine göre Maliye Bakanı Olaf Scholz'u başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7'sini alarak birinci parti oldu.

Soon seçimlere göre oylarını yüzde 5,2 oranında artıran Sosyal Demokrat Parti (SPD), 19 yıl sonra ilk defa birinci parti seçildi.

Genel Başkan Armin Laschet'i başbakanlığa aday gösteren Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Birlik (CSU) partileri yüzde 24,1'lik bir oy oranına ulaştı.

Merkel'in partisi olan CDU/CSU, 2017 seçimlerine göre oylarının yüzde 8,9'unu kaybederek II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük oy oranını aldı.

Oylarını yüzde 5,8 oranında artıran Yeşiller Partisi ise yüzde 14,8'lik bir oy oranına ulaşarak üçüncü parti oldu. Hür Demokrat Parti ise yüzde 11,5 oy oranı ile dördüncü parti seçildi.

Sığınmacı ve İslam karşıtı söylemleri ile dikkat çeken Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise yüzde 10,3'lük oy oranı ile beşinci sırada yer aldı.

Sol Parti ise yüzde 4,9 oyuyla 5'lik seçim barajının altında kalsada 3 bölgeden milletvekili çıkardığı için parlamentoda temsil edilme hakkı kazandı. 

Seçim sonuçlarına göre birinci parti SPD parlamentoda 206 sandalye kazanırken CDU/SCU 196, Yeşiller 118, FDP 92, AfD 83 ve Sol Parti 39 sandalye kazandı.

Almanya Seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti Zaferi