Almanya: Suriye Üzerinde Ortak Bir Tavır Yok

TAKİP ET

Alman hükümeti, Savunma Bakanı Karrenbauer'in, Suriye'nin kuzeydoğusunda uluslararası denetime tabi güvenli bölge oluşturulması önerisi konusunda ilk açıklamayı yaptı

Alman hükümeti, Savunma Bakanı Karrenbauer'in, Suriye’nin kuzeydoğusunda uluslararası denetime tabi güvenli bölge oluşturulması önerisi konusunda ilk açıklamayı yaptı. Hükümetten "henüz ortak bir tutum yok" mesajı geldi.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in, Suriye'nin kuzeydoğusunu uluslararası denetim altında alacak bir güvenli bölge oluşturulması önerisi Alman siyasetinde tartışmalara neden olmuştu. İki günlük sessizliğin ardından federal hükümet de tartışmalara dahil oldu.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Çarşamba günü Berlin'de yaptığı açıklamada, Kramp-Karrenbauer'in önerisine ilişkin hükümet içinde henüz ortak bir tutum olmadığını belirtti. Seibert, "Federal hükümette Savunma Bakanı'nın önerisine ilişkin görüşlerin üzerinde çalışmalar devam ediyor." diye konuştu.

Merkel Destekliyor

Sözcü diğer yandan, Başbakan Angela Merkel'in öneriyi desteklediği mesajını verdi. Seibert, "Başbakan, Almanya ve Avrupa'nın kapımızın hemen önünde gerçekleşen ve çıkar ve güvenliğimiz üzerinde yoğun etkileri olan bir çatışmaya daha güçlü ve daha aktif biçimde katılmasını doğru bulmaktadır" diye konuştu. Steffen Seibert ayrıca, "Tabii hükümet sanatı her zaman hükümet içerisinde uzlaşmaya ve hükümet ortaklarının rızasına dayalıdır." ifadelerini de kullandı.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Kramp-Karrenbauer, Almanya ve Avrupa Birliği'nin Suriye'deki gelişmelere seyirci konumundan çıkması gerektiğini belirterek Suriye'de yaşanan gelişmelerin Almanya'nın çıkarlarını doğrudan ilgilendirdiğini savunmuştu. Kramp-Karrenbauer, Almanya ve Avrupa'nın şu ana kadar yaşananlara "seyirci kaldığını" ve daha aktif bir rol oynamaları gerektiğini söylemişti. Bakan, bu çerçevede "NATO içerisinde Almanya kaynaklı bir Avrupa girişiminin mantıklı" olacağını ifade etmişti.