Almanya, Suudi Arabistan'a Uygulanan Yasağa Rağmen Silah İhracatı Gerçekleştirmiş

TAKİP ET

Yemen savaşındaki rolü nedeniyle Suudi Arabistan'a silah ihracatı yasağı olmasına rağmen Almanya'nın, silah ihracatı yaptığı ortaya çıktı.

Yemen savaşındaki rolü nedeniyle Suudi Arabistan'a silah ihracatı yasağı olmasına rağmen Almanya'nın, silah ihracatı yaptığı ortaya çıktı.

DPA'nın haberine göre geçtiğimiz sene Almanya, Fransa'nın toplamda 4,87 milyon euroluk Almanya'da üretilen silahların Suudi Arabistan'a ihraç etmesine onay verdi.

Solcu Die Linke Partisi'nin yönelttiği soruyu cevaplandıran Ekonomi Bakanlığı, 2020 yılında da Güney Kore vasıtasıyla benzer bir satış gerçekleştirildiğini açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre 2019 ve 2020 senesinde Suudi Arabistan'a ihraç edilen Eurofighter ve Tornado savaş uçaklarının Almanya'da üretilen parçalarının tedariğine de ortak ihracat lisansı çerçevesinde onay verildi.

 

Suudi Arabistan, Yemen'deki İran destekli Husilere karşı Arap ülkeleri tarafından kurulan koalisyona liderlik ediyor. Bu savaş şu anda dünyadaki en büyük insani krizlerden birine yol açtı. 2018 yılında muhafazakar Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar arasında kurulan koalisyonun yaptığı ilk hamlelerden biri Yemen'deki krizde rol oynayanlara silah ihracatını yasaklamak olmuştu.

Kasım 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda vahşice öldürülmesiniden sonra Riyad yönetimini hedef alan bir yasak parlamentodan geçirildi. Ancak bu yasak bu yılın mart ayında Almanya'nın müttefikleriyle ortak olarak ürettiği savunma ekipmanlarını kapsam dışı bırakacak şekilde gevşetildi.

almanya fransa suudi arabistan silah satışı yasak eurofighter tornado