Almanya Vizesi

TAKİP ET

Almanya, Türklerin Avrupa'da en yoğun olarak yaşadığı yerlerin başında gelir.

Almanya, Türklerin Avrupa’da en yoğun olarak yaşadığı yerlerin başında gelir. Bu nedenle her dönem değişik sebeplerle bu ülkeye gidiş gelişler olmaktadır. Bu ülkeye seyahat yapmak isteyenlerin ilk yapmaları gereken iş, Almanya vizesi almaktır.

Almanya Schengen Vizesi Nedir?

1995 yılında yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile Avrupa Birliği, bu sözleşmeye taraf ülkeler arasında dolaşım serbestisi tanımıştır. Bu sözleşme toplam 26 ülkeyi kapsamaktadır. Schengen Sözleşmesi’ne üye ülkeler arasında yer Almanya vizesine sahip olan kişiler, seyahatlerini bu ülkeden başlatmak kaydıyla, diğer Schengen ülkelerine de bu vize ile seyahat etme imkânına sahip olmaktadır. Almanya’ya seyahat etmek isteyen kişilerin 90 güne kadar olan seyahatleri için almış oldukları vizeye Almanya Schengen vizesi denir. Eğer kişilerin yapacakları seyahatler 90 günden fazla ise, bu vize için başvuru yapmaları gerekir.

Almanya Vize Başvurusu 

 Her yıl binlerce kişi değişik nedenlerle Almanya için vize başvurusunda bulunmaktadır. Bu başvuruların bir kısmı iş seyahatleri için olurken, bir kısmı ise turistik ve kültürel geziler için yapılmaktadır. Her ne niyetle olursa olsun Almanya’ya gidebilmek için öncelikle Almanya vize başvurusu için müracaatta bulunmak gerekir. Vize başvurusu konusunda kişilerin en çok merak ettiği konuların başında vize başvuru koşulları, talep edilen belgeler ve başvuru ücretleri gibi konular gelmektedir. Bu konularla ilgili merak ettiklerinizi yazıda bulabilirsiniz.

Almanya Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya vizesi alabilmek için Almanya Konsolosluğu ile koordineli bir şekilde çalışmakta olan vize başvuru merkezlerine müracaat etmek gerekir. Vize alım işlemlerinde, müracaat eden kişilerin vize almak için gerekli olan koşullara sahip olması ve gerekli belgeleri tam olarak yerine getirmesi gerekir.

Almanya Vizesi Başvuru Formu

Almanya vize başvurusunda bulunacak kişilerin öncelikli olarak yapması gereken şey; Almanya vize başvuru formunu eksiksiz doldurmaları gerekir. Form, büyükelçilikler ve konsolosluklar tarafından sağlanmaktadır. Formun eksik ve yanlış doldurulması, diğer belgeler ile uyumsuz olması durumunda vizenin reddedilmesine neden olabilir. Almanca ve Türkçe olmak üzere iki dilde hazırlanan başvuru formunun, bilgisayar ortamında doldurulması ve çıktı aldıktan sonra imzalanması gerekir.

Almanya Vizesi Ücretleri

Almanya vizesi ücretleri için, öncelikle talep edilen tüm evrakların tamamlanması gerekir.2023 yılı için konsolosluklar tarafından talep edilen vize bedeli 80 Euro’dur. Bunun haricinde vize başvurusunu kabul eden merkez, kişilerden 27 Euro talep etmektedir.

Almanya Vizesi Randevusu ve Başvuru Şartları

Almanya’ya yapılacak kısa süreli vize başvurusu için, Almanya Konsolosluğu tarafından yetki verilen vize danışma merkezleri ya da turizm acentelerine başvuruda bulunmak gerekir. Bunun yanında uzun süreli vize başvuruları için ise, müracaatın şahsen yapılması gerekir. Vize başvurusunda bulunmadan önce mutlaka randevu alınmalıdır. 

Başvuru için kişiler, vize merkezleri tarafından ikamet edilen yere en yakın olan Ankara Büyükelçiliği, İstanbul ya da İzmir Başkonsolosluğu’na yönlendirilmektedir. Vize randevularının ise seyahat edilecek tarihten en geç 15 gün önce alınması gerekir. Özellikle tatil dönemlerinde yoğunluk yaşanabileceği için buna dikkat edilmelidir. Randevu sonrasında, istenen belgelerin tamamının teslim edilmesi gerekir. İlk defa başvuru yapacaklar için parmak izi vermek şarttır. Başvuru yapılacak pasaportun 10 yıldan daha eski olmaması gerekir.

Almanya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Öncelikle, vize başvurusunda bulunacak kişilerin tüm evrakları eksiksiz olarak tamamlaması gerekir. Almanya vize başvurusu için gerekli olan evraklar şunlardır:

10 yıldan eski olmayan, en az 6 ay geçerliliği bulunan ve en az 2 sayfası boş olan pasaport,

Eğer çalışmak için gidiliyorsa şirkete ait faaliyet belgesi ile beraber Ticaret Sicil Belgesi fotokopisi,

Çıkartılacak vize ile ilgili başvuru formu,

Son 3 ay içerisinde çekilmiş ve belirtilen şartları taşıyan 2 adet biyometrik fotoğraf

Seyahatle ilgili sağlık sigortası,

Gidilecek ve kalınacak yerle ilgili konaklama bilgileri,

Nüfus cüzdanı fotokopisi ve sponsor dilekçesi,

Nüfus müdürlüğünden ya da E-Devlet portalından alınmış tam vukuatlı nüfus kayıt örneğidir.

Bu belgeler haricinde gidilecek yerdeki faaliyetlerin farklılığına göre değişik belgeler de taep edilebilmektedir.

Almanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Vizenin çıkma süresi ile ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Vize başvurusunun sonuçlanma süresi yoğunluğa göre değişiklik göstermektedir. Genellikle başvuru işlemleri tamamlandıktan 5 gün içinde sonuçlanmaktadır. Yoğunluğa göre bazen 1 ayı bulduğu da olmaktadır. Bunun haricinde diğer ülke vatandaşlarının işlemleri ise en geç 15 gün içinde tamamlanmaktadır. En sağlıklı yol, seyahate başlamadan en az 1 ay kala başvuru yapmanızdır.

Almanya Vize Türleri

Seyahatin amacına ve süresine uygun olarak Almanya vize türleri üç çeşittir. Bu türler içinde de farklılıklar vardır. Bu vize türleri şunlardır:

1. Kısa Süreli Vizeler (C Tipi)

Bu vize türü içine; 90 güne kadar turistik geziler, eğitim faaliyetleri, tedaviler, spor ve kültürel faaliyetler gibi değişik amaçlarla seyahatler girer. Bu vize türleri aşağıdaki durumda olanları kapsamaktadır.

Turistik amaçlı vizeler,

Ticari, iş ve fuar ziyareti ile ilgili vizeler,

Aile, akraba, arkadaş ziyareti ile ilgili vizeler,

Kültürel, sportif faaliyetler ile ve konferansa katılım vizeleri,

Kısa süreli öğrenim görme ve staj yapmak için alınan vizelerdir.

Hususi pasaport, diplomatik pasaport ve hizmet pasaportu sahipleri ise süreyi aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.

2. Uzun Süreli Vizeler (D Tipi)

Bu vizeler, genellikle çalışma ve aile birleşimi gibi durumlarda alınan ve 90 günden fazla süreyi kapsayan vizelerdir. Almanya ulusal vizesi olarak da bilinir.

3. Almanya Transit Vizesi  

Almanya ile birlikte eğer Schengen’e üye olmayan bir ülkeye gidilecekse, alınması gereken bir vizedir. Bu durumda olan kişilerin A ya da C tipi transit vizeye başvuruda bulunması gerekir.

Almanya Vizesi Alırken Kimler Sponsor Olabilir?

Almanya vizesi işlemlerinde kişilerin sponsorları birinci dereceden yakınları olması gerekir. Bu kapsamda Almanya vize başvuru için kişinin anne, baba veya eşi seyahat sponsoru olabilir. Almanya vize işlemlerinde sponsorların evraklarının hazırlayıp vize başvuru dosyasına koyması gerekir.

almanya vizesi almanya vizesi nasıl alınır almanya almanyaya nasıl gidilir almanya vize türleri kısa süreli vizeler uzun süreli vizeler almanya transit vizesi