Almanya'da Emekli ve Eski Askerlerden Darbe Planı

TAKİP ET

Almanya'da binlerce emekli askerin Telegram adlı uygulamada bir araya gelerek, Berlin'de ayaklanma ve darbe planladıkları öne sürüldü.

Almanya'da binlerce emekli askerin, Telegram adlı mesajlaşma uygulumasında bir araya gelerek Berlin'de bir ayaklanma ve darbe planladıkları iddia edildi.

Berlin merkezli Der Tagesspiegel gazetesinde çıkan ve güvenlik birimlerince doğrulanan habere göre, "Emekli ve Eski Askerler Grubu" adıyla bir araya gelen yaklaşık 13 bin emekli ve eski askerin, Çin virüsü salgını çerçevesinde Merkel hükûmeti tarafından alınan pandemi tedbirlerine karşı hareket eden grupların içine sızmayı ve Berlin'de düzenlenen gösterilerde olay çıkartıp devlet kurumlarına yönelik saldırılar düzenlemeyi planladıkları belirtildi.

Askerlerin dışında "Reichbürger" olarak bilinen ve Almanya'nın 1937 yılındaki sınırlarını yeniden oluşturmayı amaçlayan aşırı sağcı grupla bağlantılı kişilerin de olduğu ifade edildi. Öte yandan, emekli askerlerin yanı sıra 1990'da lağvedilen eski Doğu Alman Ordusu'nda görev yapmış çok sayıda askerin de bu oluşumda yer aldığı aktarıldı.

Grupta yer alan ve aralarında general ve albayların da bulunduğu emekli askerlerin, faal oldukları dönemi, görev aldıkları birimleri, ulaştıkları rütbeleri ve aldıkları madalyaları yayınlamaları dikkat çekti.

Bu Hükûmetin Devrilmesi Gerekiyor

İsmi gizlenen ve grubu kurduğu belirtilen emekli askerin diğer grup üyelerine hitaben "Asker olarak vazife yemini ederken, Alman halkını koruyacağımıza ant içtik. Halkımızın şimdi bize ihtiyacı var. Bu hükûmeti devirmemiz gerekiyor" şeklinde bir mesaj attığı öğrenildi.

2. Dünya Savaşı'ndaki Stalingrad Muharebesi'ne ithafen "Başkenti kuşatma çemberi altına alarak sonuna kadar savaşmamız gerekiyor" diyen bir kişinin ise aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) Brandenburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Daniel Freiher von Lützow olduğu aktarıldı. Lützow’un 1990’lı yıllarda Kosova’da görev yapan Alman birliklerinde asker olduğu belirtilirken, gruptaki yazılarında Çin virüsü önlemlerine karşı eylem ve gösterilerin "merkezi şekilde düzenlenmesini ve tek bir birlik olarak mücadele ve hareket edilmesini" önerdiği söyleniyor.

Öte yandan, Alman Ordusu Gaziler Birliği, konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak "Eski askerler/gaziler Havuzu olarak bir araya gelen grup, Alman devletinin hepimizin ortak şekilde temsil ettiği değerlerine karşı tavır alıyor. Federal Ordu‘nun gazi ve eski askerleri olarak tüm mensuplarımızın, demokratik-özgürlükçü anayamıza bağlı olması gerektiğini hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

almanya emekli askerler eski askerler telegram grup darbe planı bu hükümeti devirmemiz gerekiyor bir araya geldi haber iddia doğu alman ordusu aşırı sağcı gruplar açıklama askerler plan pandemi koronavirüs çi