Almanya'daki Din Dersi Komisyonunda AKP-MHP İhtilafı

TAKİP ET

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde İslam din dersi komisyonuna MHP'nin etkin olduğu Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) alınmazken AKP iktidarına bağımlılığı sebebiyle eleştirilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) yer verildi.

DW Türkçe'nin haberine göre Almanya'nın KRV eyaletinde yeniden yapılandırılan İslam din dersi komisyonuna, Türk Hükûmeti'nin Almanya'daki uzantısı olduğu iddiasıyla daha önce kurul üyeliği askıya alınan DİTİB dâhil edilirken MHP'nin etkin olduğu ZMD alınmadı. ZMD ise konuyu yargıya taşıyacak.

ZMD, eyalette verilen İslam din derslerinin içeriği ve eğitim personeli konusunda eyalet hükûmeti ve eğitim bakanlığına danışmanlık yapan kurulun başından bu yana içinde yer alıyordu. DİTİB'in kurul üyeliği ise Türk Hükûmeti'nin güdümünde olduğu iddiasıyla bir süre önce dondurulmuştu.

KRV Eğitim ve Okul Bakanlığı, eyalette İslam din derslerinin verilmeye başladığı 2012'de danışma kurulu olarak eyalet hükûmetinden temsilcilerin de katılımıyla hayata geçirilen oluşumu, yeniden yapılandırdıktan sonra komisyona dönüştürdü. Hükûmet yetkililerinin olmadığı, sadece İslamî çatı kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon hâline gelen oluşumda, katılımcı üye kuruluşlarda da değişiklik yapıldı. Bu bağlamda 2019‘da Avusturyalı ilahiyatçı Mouhanad Khorchide tarafından kurulan "Kuzey Ren-Vestfalya Müslüman Topluluğu" da yeni oluşturulan komisyonda yer almadı.

Milliyetçiler Tasfiye mi Ediliyor?

Eyalet Eğitim ve Okul Bakanı Yvonne Gebauer, ZMD'nin yeni oluşturulan komisyona dâhil edilmeme gerekçesi hakkında bir açıklama yapmazken ZMD ise bünyesindeki Avrupa Türk İslam Kültür Dernekleri Birliği (ATİB) adlı dernek sebebiyle bir süredir eleştirilerin hedefinde yer alıyor. ZMD'nin kurucu bileşenleri arasında yer alan ve en fazla üye sayısına sahip olan ATİB, Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından aşırı milliyetçi hareketin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Kimler Var?

Komisyonda DİTİB'in dışında Fas Cemaati İttifakı (BMG), Almanya'daki Boşnaklar İslam Topluluğu (IGBD), NRW İslam Cemaati (IRG NRW), Almanya'daki İslam-Arnavut Merkezleri Birliği (UIAZD) ve İslam Kültür Merkezleri Derneği yer alıyor.

Almanya Kuzey Ren-Vestfalya İslam din dersi din dersi DİTİB ZMD Almanya müslümanları Avrupa Türkleri Almanya Türkler AKP MHP Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Türkiye Türk Hük