Almanya'yı 'Evi' Gibi Gören Türklerin Yüzdesi Cumhur İttifakı'na Destek Verenlerle Eş Değerde

TAKİP ET

Merkezi Almanya'nın Essen kentinde bulunan TAM tarafından yapılan araştırmada ankete katılan Türk kökenli kişilerden yüzde 63'ü kendilerini Almanya'da evlerindeymiş gibi hissettiklerini söyledi.

Almanya'da yapılan bir ankette ankete katılanların yüzde 63'ü kendilerini Almanya'da "Tamamen evlerinde" hissettiklerini belirtti. 

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi  Vakfı (TAM) tarafından yapılan araştırmada, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde (KRV) yaşayan yaklaşık 950 bin Türkiye kökenli kişilerin yüzde 27'si ise kendilerini "Kısmen evlerinde" hissettiklerini söyledi.

KRV Uyum Bakanlığının görevlendirmesiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarının paylaşılması sonrasında 2018 Türkiye genel seçimleri sonuçları akıllara geldi. 24 Haziran seçimlerinde Almanya'da yaşayan Türklerin yüzde 64'ü Cumhut İttifakı'na destek vermişti. 

Kendilerini başka bir ülkede 'evinde' hisseden Türklerin, Türkiye'de yapılan seçimler için fikir belirtmesi ilginçliğini korurken oranların neredeyse eş değerde olması dikkatlerden kaçmadı.

Almanya'da Yaşıyorlar ama Türkiye'nin Siyasetiyle İlgileniyorlar 

Ankette Türkiye kökenli kişilerin, Almanya'yı 'evi gibi görmelerine' rağmen, Almanya siyasetinden çok Türkiye siyaseti ile ilgilendikleri sonucuna ulaşıldı.

Almanlar ve Türkler Arasındaki İlişkiler Gelişti

Anket sonuçlarına göre Türklerle Almanlar arasındaki komşuluk ilişkilerinde de gelişme kaydedildi. Almanlarla arkadaşlık ilişkisi olan Türklerin oranının 1999'da yüzde 69 olarak belirlendiği, 2019'da ise bu oranın yüzde 79 olarak tespit edildiğinin altı çizildi.

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Almanya'nın artık çoğu Türkiye kökenli için vatan haline geldiğini belirterek, "Aynı zamanda Türkiye ile yakın bir duygusal bağ da devam ediyor" dedi.

almanya türkiye evi gibi gören anket uyum araştırmaları merkezi cumhur ittifakı oy yüzde