Almatı'da Çatışmalar Şiddetlenerek Sürüyor: Akimlik Binası Alev Alev Yanıyor

TAKİP ET

Kazakistanlı soydaşlarımız, Kasım Cömert Tokayev'in Çin ve Rus yönetimine boyun eğmeyi şiar edinen diktasına başkaldırdı.

Kazakistan Türkleri, Kırım meselesinde Rusya, Doğu Türkistan meselesinde Çin taraftarlığı yapmakta hiçbir beis görmeyen teslimiyetçi Kasım Cömert Tokayev diktasına başkaldırdı.

Janaozen'de (Yeniözen) başlayan protestolar Çimkent, Aktöbe, Aktav gibi birçok şehirle birlikte tüm Kazakistan sathına yayıldı. Rejim güçleri protestoculara göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırıyor. 

Ancak Almatı'da çatışmalar giderek şiddetleniyor. Şehirden gönderilen görüntülerde polisin sivillere ateş açmaya başladığı görülüyor. Protestocular polislerin silahlarını ellerinden alıyor. Birçok polisin de taraf değiştirerek halka destek vermeye başlamasıyla birlikte protestocular askeri teçhizatlara el koyarak kent merkezine ilerlemeye başladı. Kent merkezinde çatışmalar şiddetlenerek sürüyor. Protestocular polise direniyor.

Almatı kent merkezinde Tokayev güçleri protestoculara ateş açtı. Birçok resmi aracın ateşe verildiği görülüyor. Söz konusu video rejim yetkilileri tarafından yayımlandı:
Polisle çatışan göstericilerin Almatı Akimliği binasına girmeyi başardıkları bildirildi. Novaya Gazeta'nın haberine göre Akimlik binasının orta kısmı ve önü ateşe verildi.

Almatı kent merkezinden son gelen görüntülerde askerlerin sokaklara indiği görülüyor. Protestocular diktatör Tokayev rejiminin askerlerine karşı da direnişini sürdürüyor.

Tokayev güçlerinin Almatı kent merkezinde bulunan Almatı Bölge Akimliği binasının yanındaki meydanı halka bırakarak çekildiği bildirildi.

Almatı'da Akimlik, Savcılık ve iktidardaki Nur Otan partisinin binaları yanıyor. Yangınlara itfaiye müdahale etmiyor. Nur Otan partisinin bulunduğu bölgede sokaklarda polis olmadığı bildirildi.

Nur Otan binasından yükselen dumanların belge yakıldığı için çıktığı iddia edilmişti.
 


Son olarak protestocuların Almatı'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Konutu'nu ateşe verdikleri bildirildi. Bunun yanı sıra bina halen Tokayev güçlerinin elinde. Bölgede çatışmalar sürüyor.



Almatı Bölge Akimliği binası alev alev yanıyor. Yangını söndürmek için gönderilen bir itfaiye aracına halk el koydu.

Protestocuların kentte bulunan Cumhurbaşkanlığı Konutu binasını ele geçirdikleri ve binada yangının devam ettiği bildirildi.

Çin ve Rusya'nın Güdümünde Bir Diktatör: Tokayev 

Kazakistan halkı, ülkenin Sovyetlerden bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana "hürriyete" ilk kez bu kadar yakın. Sovyetler Birliği'nin Çin'deki büyükelçiliği anlamına gelen I. Sekreteri olarak görev yapan Kasım Cömert Tokayev diktası, Kırım meselesinde Rusya'dan, Doğu Türkistan meselesinde ise Çin'den yana tavır alıyor.

Birleşmiş Milletler'de yapılan Kırım oylamalarında Rusya lehine oy kullanan Tokayev diktası, Doğu Türkistan'da toplama kampına atılarak soykırıma uğrayan Kazak ve Uygur soydaşlar için ise "Onlar Çin vatandaşı" demişti.

kazakistan aktöbe çimkent almatı çatışma protesto kasım cömert tokayev diktatör