Almatı'da Polis Protestoculara Katılmaya Başladı

TAKİP ET

Kazakistan'daki protestolar büyüyerek sürüyor.

Kazakistan'da diktatör Tokayev rejiminin gaz fiyatlarına yaptığı zamlara karşı yılbaşından itibaren Janaozen'de (Yeniözen) başlayan protestolar Aktöbe, Çimkent, Almatı derken ülke sathına yayıldı.

Önce gaz fiyatları geri çekilirken sonunda hükümet istifa etmek zorunda kaldı. Ancak protestolar büyüyerek sürüyor. Diktatör Tokayev'in sonu yaklaşırken Almatı Akimi Sagintayev bu sabah yaptığı açıklamada durumun kontrol altına alındığını iddia etmişti.

Ancak Almatı'dan gelen son görüntüler çok farklı. NEXTA'nın haberine göre polisler, Almatı'da protestoculara katılmaya başladı. Almatı'da protestocular polisler ve polislere ait zırhlı araçlarla birlikte yürüyor.

Çin ve Rusya'nın Güdümünde Bir Diktatör: Tokayev 

Kazakistan halkı, ülkenin Sovyetlerden bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana "hürriyete" ilk kez bu kadar yakın. Sovyetler Birliği'nin Çin'deki büyükelçiliği anlamına gelen I. Sekreteri olarak görev yapan Kasım Cömert Tokayev diktası, Kırım meselesinde Rusya'dan, Doğu Türkistan meselesinde ise Çin'den yana tavır alıyor.

Birleşmiş Milletler'de yapılan Kırım oylamalarında Rusya lehine oy kullanan Tokayev diktası, Doğu Türkistan'da toplama kampına atılarak soykırıma uğrayan Kazak ve Uygur soydaşlar için ise "Onlar Çin vatandaşı" demişti.

kazakistan almatı protesto tokayev polis