Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan İlk Canlı Bağlantısını AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yaptı

TAKİP ET

Fırlatılmasıyla birlikte yaklaşık 36 saat süren yolculuğunun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na varan ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı'nın 14 günlük süreçte yapacakları belli oldu. Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdi.

Fırlatılmasıyla birlikte yaklaşık 36 saat süren yolculuğunun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na varan ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı'nın 14 günlük süreçte yapacakları belli oldu.

Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ilk görüşmesini AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdi.

14 gün geçireceği Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 farklı deney yapacağı açıklanan Alper Gezeravcı, bu görev kapsamında Türkiye ile en az 7 kez bağlantı kuracak.

Alper Gezeravcı ilk görüşmesinin ardından ailesi ve AKP'li Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'la da iletişime geçecek. Sonraki görüşmeler ise Bursa’daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi ve Ankara’daki Tübitak Uzay Merkezi ile gerçekleşecek.

Bu görüşmelerin ardından astronotumuz Alper Gezeravcı oradaki deneyimlerini aktarmak adına Türkiye'nin pek çok ilinden ortaokul, lise ve üniversite öğrencileriyle bağlantılar kuracak.

Tüm bu bağlantı, deney ve görev kapsamındaki işlerin ardından Alper Gezeravcı, 14 günlük görev sürecini tamamladıktan sonra Dünya'ya olan geri dönüş yolculuğuna başlayacak.

'En Uygun Aday Sendin'

Erdoğan, "Şu an Türk Hava Kuvvetlerimizin yetiştirdiği bir pilot olarak bu görevi için en uygun aday sendin. Fakat bu kez pilot olarak çıktığın irtifadan çok daha öteye geçtin. Zorlu bir yolculuk tecrübesi yaşadın" dedi.

Yolculuk sürecini anlatan Gezeravcı, Cumhurbaşkan'ı Erdoğan'ı, "Deney düzeneklerimizi Dragon kapsülünden deney öncesi muhafaza konumlarına naklederek, ilk görevimi tamamladım. Planlı takvim dahilinde deneylerimize başladım. Buradaki görevim boyunca tüm bu deneyleri tamamlayıp sonuçları beraberimde ülkemize getirmek üzere kayıt altına alacağım. UUİ'deki ortama çok hızlı şekilde uyum sağladım. Çalışmalarıma planlandığı şekilde devam ediyorum" diye yanıtladı.

Erdoğan'ın "Dünyadan yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta yer çekimsiz ortamdasın. Bu durum seni nasıl etkiliyor?" sorusunu ise Türk astronot şöyle cevapladı:

"UUİ'deki ortamı dünyadan ayıran en önemli fark yer çekiminin mikro düzeyde olması. Vücudumuzda uzaya çıktığımız ilk andan itibaren bazı belirgin değişiklikleri hemen hissetmeye başladık. Örneğin burada normalde tüm vücudumuzda yayılması gereken kan vücudumun üst kısımlarına doğru birikiyor. Basınç değişikliği nedeniyle görme bozuklukları oluşabiliyor. Çok şükür şu ana kadar bende bunlara ilişkin hiçbir emare yok. Özel egzersiz programları uyguluyorum. Bilim insanları etkileri ve daha pek çoğunu anlamak ve önlemler geliştirmek için sürekli araştırmalar yürütüyorlar. Ben de burada bazı deneyler yürütüyor ve veriler topluyorum."

'İlk Astronotumuz Oldun Ama Son Olmayacaksın'

Erdoğan, "Çocuklarımızın uzaya olan merakı artacak. Senin izinden gidecekler. İlk astronotumuz oldun ama son olmayacaksın. Sayılı ülkeler arasında yerimizi aldık. Bu yolculuğumuz devam edecek" diye konuştu.

alper gezeravcı canlı bağlantı uluslararası uzay istasyonu türk astronot akp erdoğan