Alper Gezeravcı'yı Taşıyan Kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu'na Kenetlenmesi, Beklenenden Daha Erken Gerçekleşecek

TAKİP ET

Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi beklenenden 56 dakika erken gerçekleşecek.

Astronotların bulunduğu Dragon kapsülünün 20 Ocak TSİ 13:15'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi bekleniyordu. Axiom'un X hesabından yapılan açıklamada, kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu'na beklenenden daha erken kenetlenmesi beklendiği duyuruldu. Kenetlenmenin tahmini olarak TSİ 12:19'da gerçekleşeceği bildirildi.

TSİ 14:30'da da astronotlar için karşılama töreni düzenlenecek. Alper Gezeravcı'nın bu sırada istasyonda kendilerini bekleyen yeni ekip arkadaşlarına Türkiye'den götürdüğü hediyeleri vermesi bekleniyor.

İstasyonda halihazırda Rus, ABD'li, Japon ve Danimarkalı 7 astronot bulunuyor. Gezeravcı ve ekibiyle bu sayı 11'e çıkmış olacak. Gezeravcı, uzay istasyonunda geçireceği 14 gün boyunca 13 farklı deney gerçekleştirecek.

Öte yandan kenetlenme için Axiom'un X hesabında saat 10:30'dan itibaren özel yayın başlayacak.

Kenetlenme Saati Değişti

İlk yapılan planlamada kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesinin 13:15'te gerçekleşmesi  bekleniyordu. 

Axiom'un X hesabından yapılan açıklamada,  kenetlenmenin beklenenden daha erken olacağı ve tahmini olarak TSİ 12:19'da gerçekleşeceği bildirilmişti.

Son yapılan açıklamada ise Dragon kapsülünün kenetlenmesinin TSİ 13:40'a gerçekleşeceği belirtildi.

Kenetlenme Süreci Başladı

Dragon kapsülünün kenetlenme süreci başladı. Süreç, Axiom'un X hesabından canlı yayınlanıyor.

Kenetlenme Gerçekleşti

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu'na yolculuğu tamamlandı. Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülü Uluzlararası Uzay İstasyonu ile kenetlendi. Kenetlenme işlemi sonrasında astronotlar için karşılama töreni TSİ 15:30'da yapılacak.

Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda

Kenetlenme işlemi sonrasında aralarında Alper Gezeravcı'nında bulunduğu astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu'na giriş yaptı. İstasyon'a ulaşan Ax-3 ekibini, misyonlarına 27 Eylül 2023'te başlayan Expedition 70 astronotları ve kozmonotları karşıladı. Böylelikle tarihte ilk defa bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı astronot ve Türk bayrağı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yer almış oldu. 

İstasyonda Rus, ABD'li, Japon ve Danimarkalı 7 astronot bulunuyordu. Gezeravcı ve ekibiyle bu sayı 11'e çıkmış oldu. Gezeravcı, uzay istasyonunda geçireceği 14 gün boyunca 13 farklı deney gerçekleştirecek.

Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan İlk Fotoğrafı Geldi

Alper Gezeravcı'nın, istasyonda bulunan diğer astronotlarla beraber ilk fotoğrafı geldi. Gezeravcı'nın ekibinde ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor. Ekibin 14 gün boyunca kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu'da gerçekleştireceği 13 deneyden sonra dünyaya dönmesi bekleniyor.

Gezeravcı İlk Konuşmasını Yaptı

Uluslararası Uzay İstasyonu giriş yapan Alper Gezeravcı bir konuşm yaptı. Konuşmasına İngilizce olarak başlayan Gezeravcı istasyonda onları bekleyen astronotlara teşekkür etti. Daha sonrasında kendilerinin Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşması için efor sarf eden herkese teşekkür eden Gezeravcı, Türkiye olarak ilk defa uzayda bulunmaktan mutlu olduklarını ve bilimsel çalışömalara katkı vermeyi dört gözle beklediklerini söyledi. Konuşmasını Türkçe olarak sonlandıran Gezeravcı, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak bize emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal Göklerdedir" ifadelerini kullandı.

alper gezeravcı kapsül ISS uzay