'Alternatif Tıp' Dediler, Deri Altından 'Çamaşır İpi' Geçirdiler

TAKİP ET

Elazığ'da bel ağrıları çeken 25 yaşındaki bir kişinin vücuduna 'alternatif tıp' adı altında çamaşır ipi geçirildi.

Elazığ'da bel ağrısı şikayetiyle kendisine gelen 25 yaşındaki erkek hastayı gören Ortopedi Uzmanı Dr. Noyan Dirlik gözlerine inanamadı. Hastayı muayene ederken, hastanın beline çamaşır ipi geçirildiğini fark eden doktor, deri altından geçirilen çamaşır ipi sebebiyle hastanın enfeksiyon kaptığını fark etti. 

2 yıl önce ‘ankilozan spondilit’ (kamburluk) teşhisi koyulan hastanın derisinin altından geçirilen çamaşır ipini görünce dehşete düştüğünü belirten Dr. Dirlik, “2 yıl önce teşhis koyulan hasta birçok tedavi denemiş ama ağrıları geçmeyince farklı yöntemlere başvurmuş. Son olarak da böyle bir olay yaşamış. Hastada bir miktar enfeksiyon gelişmişti ancak bu çok riskli bir durum. Eğer enfeksiyon sinir köklerine ilerlerse sinir hasarı yaşanabilir. Bu enfeksiyon ilerlerse de ölüme kadar götürebilir. Bu tarz hiçbir işe yaramayan, alternatif tıp adı altında uygulamalara çok rastlıyoruz. Ancak deri altından ip geçirmeyi ben de meslek hayatımda ilk defa gördüm. 5 aydır hasta bu şekilde yaşıyor. Son derece tehlikeli, ölümcül sonuçları olabilecek bir uygulama. Enfeksiyon ilerlerse iç organlara zarar verebilir, sepsise kadar gidebilir. Hastaya durumu anlattım. Önemli işleri olduğunu söyleyen hastanın tedavisine hafta başından itibaren devam edeceğiz. Cerrahi müdahale ile enfeksiyonu temizleyeceğiz” dedi.

''El Aldım'' Diyenlere İtibar Etmeyin

2041 yılında Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı yönetmelik ile devlet hastanelerinde uygulanmaya başlayan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT) ile ilgili bilgi veren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi GETAT Sorumlu Hekimi Dr. Kanat Tayfun, bu uygulamaların ancak doktor kontolünde yapılması gerektiğini belirtti.

Dr. Tayfun, “Dağlama, yakma, ip geçirme gibi sözde tedavi ettiği iddia edilen bu uygulamaların hiçbiri yarar getirmediği gibi hastaya zarar veriyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda güzel bir yönetmelik yayımladı ve 15 tane alt birim belirledi. Kanuna ve yönetmeliğe göre bu uygulamalar sadece doktorlar tarafından yapılabiliyor. Hekim olmadığı halde, ‘Ben el aldım, ocakta öğrendim, ailemiz de şifacı’ diyerek mezoterapi, hipnoz gibi uygulamaları yaptığını söyleyen kimseye halkımız lütfen itibar etmesin. İstanbul’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün önderliğinde ve üniversite çatısı altında, GETAT Müdürü Prof. Dr. Ahmet Müslümanoğlu ile birlikte bu eğitimler 8 ilde veriliyor ve bu eğitimi alan doktorlar sadece uygulama yapabiliyor. İp geçirmek gibi şeyler son derece zararlı. Hastada enfeksiyon oluşur, iç organlara zarar verir. Normalde geleneksel tıp uygulamalarında böyle bir tedavi zaten yok. Tıbbın ilk prensibi ‘Önce hastaya zarar verme’dir” şeklinde konuştu.

 

elazığ 25 yaş bel ağrısı deri bel çamaşır ipi alternatif tıp