Altılı Masa'dan Ortak Bildiri: 'Bu Yeni Bir Başlangıç...'

TAKİP ET

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem üzerinde ittifak eden altı siyasi partinin genel başkanı, ortak bir bildiri yayımladı.

28 Şubat 2022 Bilkent Deklarasyonu ile üzerinde ittifak ettikleri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'ni ilan eden CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi, ikinci tur görüşmelerinin ilkini CHP Genel Merkezi'nde Kemal Kılıçdaroğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Toplantının ardından altı genel başkan ortak bir bildiriyle kamuoyuna seslendi.

Söz konusu bildiride Altılı Masa tarafından kurulan Geçiş Süreci Yol Haritası Komisyonu, Anayasal ve Yasal Reform Komisyonu, Kurumsal Reform Komisyonu, Seçim Güvenliği Komisyonu ve İletişim Komisyonu'nun faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi.

Altılı Masa Ortak Politikalarını Belirleyip Kamuoyuna İlan Edecek

Toplantıda parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritasını değerlendiren altı lider, temel politika alanları için ortak bir çalışma grubu kurulmasına karar verdiklerini açıkladı. Kurulan komisyon Altılı Masa'nın ortak politikalarını belirleyecek ve bu politikalar ortak taahhütler olarak kamuoyuna ilan edilecek.

Bu temel politika alanları şu şekilde belirlendi:

Hukuk, adalet ve yargı,

Kamu yönetimi,

Şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele,

Ekonomi, finans ve istihdam,

Sektörel ve bölgesel konular,

Bilim ve teknoloji,

Eğitim ve öğretim,

Sosyal politikalar,

Dış politika, güvenlik, savunma

Borsa Manipülasyonları

Siyasi iktidarın halkın gerçeklerinden tamamen koptuğu ve algı üzerinden "beyhude bir çaba yürüttüğü" beliritlen ortak bildiride, "İktidarın yarattığı yozlaşma öyle bir boyuta ulaşmıştır ki, borsa manipülasyonlarıyla bir avuç yandaşın zengin edilerek küçük yatırımcının yok edilmesi dahi bu dönemde yaşanmıştır. Tüyü bitmemiş yetimin hakkıyla hem de kamu bankaları üzerinden borsa manipülatörleri kurtarılmaya çalışılmıştır. Gençlerimiz daha iyi yaşam koşulları ve özgürlük için başka ülkelere giderken, kamuda dört beş maaş alanlar lüks ve şatafat içinde yaşamlarını sürdürmekte; ülkeyi yönetenler zenginleşirken geniş halk kitleleri fakirleşmektedir. Bu adaletsiz düzene birlikte son vereceğiz" denildi.

"Ege'deki Türk-Yunan Dengesi Yunanistan Lehine Bozulmakta..."

Güçlü ekonominin temelinin güçlü demokrasi, güçlü dış politikanın temelinin ise güçlü ekonomi olduğu vurgulanan bildiride, "Dış politika ve milli güvenlik konularını iç politika malzemesi olarak kullanan iktidar Ege’deki Türk-Yunan dengesinin Yunanistan lehine bozulmakta olduğu gerçeğini hamasi nutuklarla örtmeye çalışmaktadır. Kurumsal akıldan yoksun dış politikanın ürünü olan bu güvenlik zaafı hiçbir hamasi dille kapatılamaz. Öte yandan, Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerini ilhak kararını da Kırım’ın ilhakı kararı gibi geçersiz görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bildiri şu ifadelerle sonlandırıldı:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin Bir Şahıs Devletine Dönüşmesine İzin Vermeyeceğiz"

"Milletimiz müsterih olsun! Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunları her geçen gün ağırlaştıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, keyfilikle ve kural tanımazlıkla, Türkiye Cumhuriyeti’ni bir şahıs devletine dönüştürmesine ve 85 milyonu uçuruma sürüklemesine asla izin vermeyeceğiz.

Kamuoyunun bilgisine bir kez daha sunarız ki;

"Ortak Cumhurbaşkanı Adayı, Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı Olacaktır"

Altılı Masa hedefine emin adımlarla ilerlemektedir ve göstereceğimiz ortak Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacaktır.

Altılı Masa aynı zamanda, demokratik hukuk devleti için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi tesis edecek Meclis çoğunluğunu da kazanacaktır.

Yeni bir yönetim anlayışı ve siyaset kültürüyle ülkemiz hızla kutuplaşma girdabından çıkartılacak, inancı, kimliği, dünya görüşü ve yaşam tarzı sebebiyle hiç kimse ötekileştirilmeyecek, temel hak ve özgürlükler güvenceye kavuşacak, gençlerin önündeki tüm engeller kaldırılacak, kamuda israfa son verilecek, siyasi ahlak kanunu yürürlüğe girecek, yolsuzlukla ve yozlaşmayla etkin mücadele edilecek, güçlü kurumlar tesis edilecek, tüm terör örgütlerinin, yeraltı suç örgütlerinin ve uyuşturucu baronlarının üzerine kararlılıkla gidilecek, güzel ülkemizin hiçbir çocuğu yoksulluğa mahkûm edilmeyecek ve Türkiye rahat bir nefes alacaktır.

Altılı Masa olarak her zaman vurguladığımız gibi, bu yeni bir başlangıç ve yeni bir inşadır."

altılı masa ortak bildiri chp iyi parti deva partisi gelecek partisi Saadet Partisi demokrat parti