Altılı Masa Yeniden Toplanıyor: Gündemde 3 Konu Var

TAKİP ET

Türkiye'yi güçlendirilmiş parlamenter sisteme taşımayı vadeden 6 siyasi partinin lideri yeniden bir araya geliyor.

Türkiye'yi güçlendirilmiş parlamenter sisteme götürmeyi vadeden CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi liderleri yeniden bir araya geliyor. CHP'nin ev sahipliğinde Ahlatlıbel'de gerçekleştirilen ilk toplantıdan yaklaşık 1 buçuk ay sonra gerçekleştirilecek olan toplantı, Ali Babacan'ın ev sahipliğinde DEVA Partisi Genel Merkezi'nde yapılacak.

Görüşmede "güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası", "olası altılı ittifakın ilkeleri" ve "seçim sonrsı uygulanacak politikalar" gibi konuların ele alınacağı belirtiliyor.

Ali Babacan, Orhan Uğuroğlu'na yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1 oy gerektiğini, anayasayı değiştirmek için 360 milletvekili gerektiğini belirterek "İktidar partisi bile yanına ortak almadan seçim kazanamıyor. Mevcut sistem partileri iş birliğine zorluyor. Seçimi kazanacaksak, partiler arası iş birliğini ülkemizin geleceği için şart görüyoruz" demişti. 

Ali Babacan: Seçimi Kazanacaksak Partiler Arası İş Birliğini Şart Görüyoruz


Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın aktardığına göre görüşme öncesinde diğer 5 liderle tek tek görüşen Ali Babacan, toplantının gündemine ilişkin istişare yaptı ve görüşmelerde liderler, yeniden toplanacak altılı masada neleri konuşacaklarını tartıştı. Buna göre yeniden bir araya gelecek altı lider, seçimin kazanılması durumunda parlamenter sisteme hangi takvim dahilinde geçileceği, geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı'nın geçiş sürecini nasıl yöneteceği, yetkilerini nasıl kullanacağı ve diğer partileri yönetim sürecine nasıl dahil edeceği gibi konuları görüşecek.

Bunun yanı sıra 6 partinin bir araya gelişiyle oluşturulacak olası bir ittifakın ilkelerinin ne olacağı, kurulacak ittifakın yapısının ve mekanizmalarının nasıl olacağı gibi konuların görüşüleceği belirtiliyor.

AKP ve MHP'nin açıkladığı ve alelacele Meclis komisyonundan geçirilen yeni seçim kanununun masada görüşülmeyeceği ve yasanın son halinin belli olmasının bekleneceği belirtiliyor. 

altılı masa 6 lider 6 parti chp iyi parti mhp demokrat parti deva partisi gelecek partisi Saadet Partisi ittifak görüşme ahlatlıbel ali babacan