'Ama Artık Siz Arapça Bilecek'

TAKİP ET

İstanbul Başakşehir'de yaşayan bir vatandaşın aktardığı Başakşehir manzarası tartışmalara neden oldu.

Aykırı yazarı Batuhan Çolak, İstanbul Başakşehir'in değişen demografik yapısına ilişkin bir yazı kaleme aldı. 

Yazıya birçok yanıt geldiğini belirten Çolak, bir vatandaşın Başakşehir'de bir kafede krep siparişi vermek istedikleri anları da içeren bir cevabı aktardı: "'Türkçe bilen çalışanınız yok mu' dedik, bize 'Ama artık siz Arapça bilecek' dedi, güldü."

Söz konusu cevap şu şekilde:

"Ben de Başakşehir’de yaşıyorum. Eminim bununla alakalı pek çok mesaj aldınız ancak ben de birkaç şey söylemek istiyorum...

1997’den beri Başakşehir’de yaşıyorum ailemle, son birkaç senedir olan değişimler yüzünden kendimizi evimizde hissedemiyoruz bile. Başakşehir’de apartmandaki asansörlerde yer alan reklam panoları bile sadece Arapça yazılı reklamlar.

Arapça dilinde eğitim veren pek çok özel okul açıldı. Herhangi bir çocuk parkında 10 dk durursanız bu yabancı uyruklu çocukların çoğunlukta olup, azınlık kalan Türk çocuklarına saldırganlaştıklarına denk gelebilirsiniz her zaman olan bir şey.

Bu Çevrede Bir Tane Bile Yerli İşletme Kalmadı

Başakşehir 2.etapta yaşıyorum, bu çevrede bir tane bile yerli işletme kalmadı tamamı yabancıların artık. Çalışanları da aynı şekilde tabi. Mağazalardaki durum da böyle. Başakşehir pazarı artık Arap pazarı.

Bırakın geç saatleri, normal gün içinde bile site içerisinde ve çevresinde rahatça gezemediğimizden bahsetmeme gerek bile yok. Evimin önünden arabayla alan arkadaşımı beklerken bile sözlü taciz ediyorlar. Alt komşumuz üst komşumuz yanlarımız hepsi Ortadoğulu kiracılar. Bazı akşamlar 20-30 erkeğin evlerine geldiği toplantılar yapıyorlar.

Polis Yabancı Olduklarını Duyunca Gelmedi

Gürültüden evde duramıyoruz. Şikayet ediyoruz faydası yok. Geçen ay uyardık diye babamın üzerine yürüdü, kavga çıktı. Polis çağırdık yabancı uyruklu olduklarını söyleyince 'Hoşgörülü olmak lazım' deyip gelmediler . Halbuki o gün ayırmasak bi şeyler yapabilirlerdi.

Korkarak evimizde oturuyoruz kim olduklarını bilmiyoruz bize zarar verirler mi şikayet edersek bilmiyoruz mecburen katlanıyoruz. Bazı akşamlar rastgele yol kapatıp yüksek ses Arapça şarkılarla dans edip eğleniyorlar gelene geçene laf atıp gülüyorlar.

Geçen gün bi kafede krep sipariş verirken bir türlü anlayamadı Türkçesi yetmediği için, 'Türkçe bilen çalışanınız yok mu' dedik, bize 'Ama artık siz Arapça bilecek' dedi, güldü. Bunlar sadece benim denk geldiğim yaşadığım şeyler. Bitik bi haldeyiz, ülke olarak."

ama artık siz arapça bilecek başakşehir istanbul