Amerikan Özentiliği Yayılıyor: Agatha Christie'nin 'On Küçük Zenci' Kitabının Adı Değiştirildi

TAKİP ET

Amerikan özentiliği, Türkiye'de de süratle yayılıyor.

Türkiye'de Amerikan özentiliği, Amerika'nın siyasi-sosyal hayatına dair meselelerin ithal edilerek Türkiye'de de yersiz biçimde uygulanmaya çalışılması süratle yayılıyor.

Son olarak ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie'ye ait "On Küçük Zenci" romanının adı "On Kişiydiler" olarak değiştirildi.

Amerikan sosyal hayatında beyazların zencilere karşı tarih boyunca uyguladıkları sistematik ırkçılığın bir timsali halinde olan "nigger" kelimesi, pek çok Amerikalı tarafından kullanılmıyor ve kullanılması da hoş karşılanmıyor.

Buna karşın Türk dilinde hiçbir olumsuz, aşağılayıcı anlam ya da tını içermeyen "zenci" kelimesinin dublaj filmlerde "nigger" (negro) kelimesi yerine kullanılması nedeniyle, birtakım Amerikan özentileri bu kelimeyi ırkçı ifade zannederek sansürlüyor. Tümüyle bir cehlin eseri olan bu sansür faaliyetinin süratle yayılarak sıranın kitapların isimlerinin değiştirilmesine kadar geldiği görülüyor.

Daha önce de Eti'nin bisküvisi Negro'nun adı, İtalyanca gibi pek çok dilde yine aynı anlama gelen "Nero" şeklinde değiştirilmişti.

Negro Gitti Nero Geldi: 'Kültürümüzde Hiçbir Karşılığı Olmadığı Halde...'

amerikan özentiliği süratle yayılıyor agatha christie on küçük zenci kitabının adı değiştirildi on kişiydiler altın kitaplar yayınları zencş zenci nigger negro