Amerikan Senatör: Erdoğan'ın Trump'tan Aldığı Kartın Geçerliliği Sona Erdi

TAKİP ET

ABD'de demokrat senatörler, Türkiye'deki temel insan hakları ihlallerine karşı yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Onlardan biri olan Edward J. Markey, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Trump'ın Beyaz Saray'ından aldığı serbest hak ihlalleri kartının geçerlilik tarihi resmen sona erdi" dedi.

Amerikan senatörler Türkiye’daki temel insan hakları ihlallerine karşı yeni bir yasa tasarısı hazırladı.

Demokrat senatörlerden Edward J. Markey, Ron Wyden ve Jeff Merkley "Türkiye İnsan Haklarını Geliştirme Yasası"nı yeniden gündeme getirdi. Tasarı, 2017 ve 2019’da da görüşülmüştü ancak komiteden geçmesine rağmen Cumhuriyetçi senatörlerin oylarıyla Genel Kurulda reddedilmişti.

Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi Markey, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski Amerikan Başkan Donald Trump üzerinden Beyaz Saray’ı ‘istismar’ ettiğini belirterek "ABD bir kez daha güçlü konuşacak. Erdoğan hükûmeti sosyal medyayı sansürleyerek, ifade özgürlüğünü kısıtlayarak ve kendisine itiraz edenleri sindirerek muhalefeti susturma kampanyasından sorumlu tutulacak” dedi.

Markey, şahsî Twitter hesabından şu iletiyi paylaştı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Trump’ın Beyaz Saray’ından aldığı serbest hak ihlalleri kartının geçerlilik tarihi resmen sona erdi. Başkan Biden, Erdoğan hükûmetinin hesap vermesi için tüm diplomatik yolları kulanmalı."

Bir diğer Demokrat Senatör Wyden da "Türkiye’nin otoriter hükûmeti, gazetecilerin, siyasî rakiplerin ve Erdoğan’ı eleştirmeye cesaret eden sıradan yurttaşların haklarını ayaklar altına aldı" dedi.

Söz konusu tasarıda, temel insan haklarını ihlal eden yetkililer için yaptırım çağrısı yapılıyor.

Metne göre yasa tasarısının amaçları şöyle sıralanıyor:

    Dışişleri Bakanı’nı Türkiye’de görüşlerinden dolayı tutuklananların ve siyasî tutukluların serbest bırakılmasını sağlamak için çalışan Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına yardım sağlamaya yönlendirir.

    ABD’nin Türkiye’de demokrasiyi, barışı ve refahı desteklemesi ve Türkiye Hükûmeti’nin ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırısına karşı çıkması için bir Politika Beyanı ortaya koyar.

    Türkiye Hükûmeti’nin şunları yapmasını gerektiğini ifade eder:

    - Gazeteciler ve gazetecilik mesleğini destekleyenler için korkunç iklimi iyileştirmek için adımlar atın,
    -  İnternetteki ifade özgürlüğünü baskılamayı durdurun,
    - Avukatlar, yargıçlar ve savcıların ayrım gözetmeksizin gözaltına alınmasını ve yargılanmasını durdurun ve Uluslararası Medenî ve Siyasî Haklar Sözleşmesi (ICCPR), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye’nin diğer uluslararası insan hakları yükümlülükleri kapsamındaki yükümlülüklerinizi yerine getirin.
     

    Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti, insan hakları ihlallerini gidermek için etkili adımlar atmadığı takdirde Senato şu anlayışı benimseyeceğini ifade eder:

    - Başkan, inanç ve siyasî mahkumların tutuklanmasından, gazetecilerin siyasî amaçlı gözaltına alınmasından, sosyal medya aracılığıyla ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından ve uluslararası kabul görmüş insan haklarının diğer ağır ihlallerinden sorumlu bulunan Türkiye Hükûmeti yetkililerine, Küresel Magnitsky İnsan Hakları Hesap Verebilirlik Yasası uyarınca yaptırımlar uygulamalıdır,
    - Türkiye Hükûmeti’nde muhaliflere karşı sınır ötesi ciddî faaliyetlerde bulunanlara dair Dışişleri Bakanı, “Kaşıkçı Yasağı” kapsamında vize kısıtlamaları getirmelidir,
    - Hazine Bakanı, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nin, vatandaşlarının insan haklarını ihlal etmesine olanak tanıyan her türlü kredi, hibeler, politikalar veya stratejilere karşı çıkmaları için önemli uluslararası finans kuruluşlarının Birleşik Devletler icra direktörlerini yönlendirmelidir.

Erdoğan Trump AKP'li cumhurbaşkanı cumhurbaşkanı erdoğan donald trump ABD Başkanı ABD Senatosu Senato demokratlar demorat senatörler Edward J. Markey Ed Markey Ron Wyden Jeff Merkley insan hakları insan hakları