Ana Muhalefet Liderini Tutuklatıp İnterneti Kısıtladıktan Sonra Erdoğan'ı Kutlamak İçin Türkiye'ye Geldi

TAKİP ET

Senegal Cumhurbaşkanı, ana muhalefet liderini tutuklatıp ülke genelinde interneti kısıtladıktan sonra Erdoğan'ı kutlamak üzere Türkiye'ye geldi.

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, ülkesinde yaklaşan seçimler öncesinde ana muhalefet partisi lideri Ousmane Sonko'yu tutuklattı. Sonko'nun siyasi tutukluluğuna son verilmesi için yapılan gösterilerde en az on beş kişi öldü. Sall, ülke genelinde interneti ciddi oranda kısıtladıktan sonra Erdoğan'ın zaferini kutlamak üzere Türkiye'ye geldi.

Anayasa'ya Aykırı Olarak Üçüncü Kez Aday Olmak İstiyor

Senegal, gelecek yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken mevcut cumhurbaşkanı Macky Sall, Senegal Anayasa'sınca izin verilmemesine rağmen çeşitli oyunlarla üçüncü dönemi için aday olmanın yollarını arıyor.

Yükselen Muhalefet Figürünü Asılsız ve Siyasi Suçlamalarla Tutuklattı

Sall, popülaritesi özellikle gençler arasında artan ana muhalefet lideri Ousmane Sonko'yu asılsız bir "tecavüz" suçlaması ile siyasi bir yargılamaya tabi tuttu. Sonko'nun bu suçlamadan beraat etmesi üzerine ise "gençleri yozlaştırma" suçlaması ile yargılattı ve iki yıl hapse çarptırdı. Sonko'nun tutuklanması üzerine ülke çapında şiddet olayları yaşanmaya başladı.

                 

İktidardaki Koalisyonun Destekçileri Protestoculara Saldırıyor 

Senegal'de geçtiğimiz yıl yapılan parlamento seçimlerini kazanan, mevcut cumhurbaşkanı Macky Sall önderliğindeki koalisyon BBY'nin destekçileri kesici ve ateşli silahlarla sokaklarda dolaşarak hükûmet karşıtı göstericilere saldırıyor. Olaylarda şimdiye dek en az on beş kişi hayatını kaybetti.

Ülke Genelinde İnterneti Kısıtlayıp Erdoğan'ı Kutlamak İçin Türkiye'ye Geldi

Senegal'de tüm bu yaşananlara rağmen Cumhurbaşkanı Sall, ülke genelinde interneti kısıtladı ve 13. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın törenine katılmak üzere Türkiye'ye geldi. 

İnternete Ancak VPN ile Bağlanabilen Senegal Vatandaşı Bir Genç Kadın, Ülkesinde Olanları Aktardı:

"Ülkem darmadağın. Protestolar her yerde patlak verdi. Bunu bir VPN kullanarak yazıyorum çünkü tüm sosyal medya engellendi. Senegal'i her zaman barışçıl, istikrarlı bir demokrasi olarak bildim ancak bugün yeni bir gerçeklikle karşı karşıyayım.

Olay şu: İki yıl önce ana muhalefet partisi lideri tecavüzle suçlandı. O zamandan beri, onu cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmaktan alıkoymak için bir siyasi hile olarak birçok protesto düzenlendi. Kaygılar, Anayasa'nın cumhurbaşkanlarını iki dönemle sınırlayacak şekilde olmasına rağmen mevcut cumhurbaşkanının üçüncü dönem için de aday olacağı yönündeydi.

Protestolar sırasında bir düzineden fazla insan öldü. Muhalefet lideri bugün tecavüz suçlamalarından beraat etti ancak “gençliği bozmaktan” iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bunun üzerine ülkede kaos çıktı. Gösterilerde bulunan ve polisle çatışan binlerce genç, suçlamaların düşürülmesini ve mevcut cumhurbaşkanının istifa etmesini talep etti.

Kızım için endişeleniyorum ve bir zamanlar hafife aldığım huzurun yasını tutuyorum."

senegal macky sall BBY ousmane sonko