Anadolu Ajansı'ndan Kemal Karpat'ın Hayatına 'Şehir Üniversitesi' Sansürü

TAKİP ET

Merhum akademisyen Karpat'ın ölüm yıl dönümünde bir infografik yayımlayan AA, Karpat'ın hayatına ve akademik kariyerine ilişkin bilgiler sundu. Ancak bu infografikte Karpat'ın İstanbul Şehir Üniversitesi'nde bulunduğu 2009-2019 yıllarının yer almaması 'sansür' olarak yorumlandı.

Anadolu Ajansı (AA)'nın 2 yıl önce 20 Şubat'ta hayata gözlerini yuman Prof. Dr. Kemal Karpat'ın vefat yıl dönümünde hazırladığı Karpat'ın hayatına odaklanan infografikte ilginç bir detay dikkat çekti.

Dobrucalı merhum akademisyenin hayatına ilişkin infografiği 'Medeniyet Savunucusu Bir Alim' başlığıyla servis eden AA, görselde Karpat'ın doğumunun vefatına kadar yıl yıl akademinin basamaklarını tırmanışını kaydetti. Doğum tarihi olan 1924'ten 1950'ye kadar olan dilimde doğumu ve lisans eğitimine ilişkin bilgilere yer verilirken sonraki dilim 1950-1970 olarak saptandı ve bu 20 yıllık dilimde akademik çalışmalarını nerelerde sürdürdüğü bilgilerine yer verildi. Daha geniş bir dilim olarak üçüncü başlık altında 1970 yılından 2009'a dek ABD'de bünyesinde bulunduğu üniversitelerde aldığı görevlerden TBMM Onur Ödülü'ne layık görülmesine dek birçok detaya değinildi.

İnfografikteki son tarih ise Karpat'ın vefat ettiği 20 Şubat 2019 oldu. Yayımlandıktan kısa süre sonra sosyal medya kullanıcılarının da dikkatini çeken detay AA'nın sansürünü gözler önüne serdi. İnfografikte Prof. Dr. Karpat'ın 2009 ile 2019 yılları arasındaki çalışmalarına ve görev aldığı üniversiteye yer verilmemesi siyasi gerekçelerle açıklandı. Zira Karpat, uzun yıllar profesör unvanıyla kapatılan İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Tarih Bölümünde ders vermişti. 2011 yılında 4 binden fazla eseri muhteviyatında barındıran katalogunu Üniversite'nin kütüphanesine bağışlayan Karpat, aynı zamanda 2018 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olarak atanmış ve vefatına dek bu görevini sürdürmüştü.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AKP'den ayrılması ve Gelecek Partisi'ni kurması ile hedef tahtasına oturtulan İstanbul Şehir Üniversitesi'nin idaresi ve öğrencileri 2019 yılının sonunda Marmara Üniversitesi'ne devredilmiş, 2020 yılında da Erdoğan'ın imzasını taşıyan bir kararla faaliyet izni kaldırılmıştı. AKP'nin attığı bu adımlar, Davutoğlu'nu cezalandırma çabası olarak yorumlanmıştı.

kemal karpat istanbul şehir üniversitesi sansür infografik aa anadolu ajansı akp gelecek partisi vefat yıl dönümü