Anadolu Operasyonunda Binlerce Tarihi Eser Ele Geçirildi

TAKİP ET

30 ilde düzenlenen 'Anadolu' operasyonlarında binlerce tarihi eser ele geçirildi. Operasyonlarda 76 kişi gözaltına alındı.

Tarihi eser kaçakçılığı yaptığı tespit edilen suç şebekesine yönelik operasyonlar yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Adana Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 30 ilde düzenlenen 'Anadolu' operasyonlarında 4 bin 122 tarihi eser ele geçirildi. 

Söz konusu şebekeyi 2 yıldır takip eden KOM birimleri, şebekenin elebaşı aracılığıyla örgütün üyeleri, yurt içi ve yurt dışı bağlantılarını deşifre ettikten sonra gerçekleştirdikleri operasyonda 52 tarihi eserin açık artırma yöntemiyle satılmak üzere kataloglara konulduğunu belirledi. Örgütün tarihi eserleri ABD ve Avrupa'ya kaçırdığının tespit edilmesinin ardından bu ülkelerdeki müzayede evlerinin katalogları da incelendi. İncelemelerde eserlerin ABD ve Avrupa'daki 9 müzayede salonunda sergilendiği belirlendi. Söz konusu müzayede evlerinin örgüt üyelerinin hesaplarına 26 milyon lira değerinde döviz gönderdiği tespit edildi. 

Kaçak kazılar, koleksiyonerler ve toplayıcılar aracılığıyla elde edilen tarihi eserlerin organize suç örgütü tarafından kurye kullanılarak yasa dışı yollardan yurt dışına çıkartıldığı anlaşıldı.

92 Şüpheliden 76'sı Gözaltına Alındı

91'i ikamet, 17'si iş yeri olmak üzere 108 adrese düzenlenen operasyonlarda haklarında gözaltı kararı verilen ve aralarında 5 koleksiyonerin de yer aldığı 92 şüpheliden 76'sını gözaltına aldı. Gözaltına alınan örgüt elebaşının tarihi eser kaçakçılığından 3 suç kaydı olduğu öğrenildi. 

tarihi eser kaçakçılığı 4 bin tarihi eser anadolu operasyonları gözaltı