Analiz: Karabağ'daki Azerbaycan-Ermenistan Çatışmasının Kazananı Rusya

TAKİP ET

Mike Eckel'in RFE'de yayınlanan yazısında Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan barış anlaşmasının mürekkebi kurumaya başlarken çatışmanın kazananının açık olarak Kremlin olduğunu ifade etti.

Mike Eckel'in RFE'de kaleme aldığı yazısında, Dağlık Karabağ'da Ermenistan ile Azerbaycan arasında on yıllardır yaşanan çatışmayı durdurmayı amaçlayan üç sayfalık barış anlaşmasının beklenmedik kazananı olarak Rusya'yı gösterdi.

Eckel, 'silahlar sustu fakat beklemeyeceğiniz bir kazanan var' dediği Rusya'nın iki eski Sovyet Cumhuriyeti arasında çatışmaların alevlendiği bir bölgede nüfuzunu daha da artırdığını, sağlam bir Türk rolünün Kremlin'in etkisini küçültme tehdidinde bulunduğunu ifade etti.

Çatışmayı çözmek için uzun süredir devam eden diplomatik çabaların arkasındaki isim olan Minsk Grubu'nun eski eş başkanı Matthew Bryza'nın, "Rusya bunda başarılı oldu. Putin hakim oldu. Durumun kralı o" ifadesini aktaran yazar, Moskova'nın hala tarihi etki alanının bir parçası olarak gördüğü bir bölgede oynayacakları stratejik bir role sahip olduğunu söyledi.

Yeni barış anlaşması ile Rusya'nın, birliklerini sahaya çıkardığını ve potansiyel olarak Paris ve Washington'u sonsuza dek tablonun dışına ittiğini aktaran yazar, Kremlin'in yayınladığı metne ve Putin'in sözcüsünün sözlerine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in önerdiği şeyin bölgede Türk barış güçlerini konuşlandırmayacağını ifade etti.

azerbaycan dağlık karabağ çatışması radio free avrupa rfe analiz dağlık karabağın kazananı rusya rus etkisi putin ermensitan ateşkes antlaşması karabağı kim kazandı beklenmedik kazanan rusya rusya dağlık karabağ m